Turizm geliri can suyu olur mu?

Turizm geliri can suyu olur mu?
27 Haziran 2022 09:54

İktidar turizm gelirlerinde rekor hayali satsa da veriler turizm üzerinden kurulan hayallerin gerçek durumdan uzak olduğunu gösteriyor. Eski Turizm Bakanı Yücel, turizmin döviz ihtiyacına can suyu olamayacağını söyledi

 

Fotoğraf: AFP

 

Birgün’den Havva Gümüşkaya’nın haberine göre iktidarın artan döviz ihtiyacını karşılamak için son umudu turizm gelirlerinde. Ancak veriler bu son umudun gerçekleşme ihtimalinin giderek yok olduğunu gösteriyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Yılsonu için belirlenen 35 milyar dolarlık turizm geliri hedefi aşılacak” dese de yılın ilk 5 ayında gelen turist sayısı hâlâ pandemi öncesini yakalayamadı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre 2022 yılı mayıs ayında Türkiye’yi ziyaret eden yabancı ziyaretçi sayısı pandemi öncesi 2019 yılı verilerine göre, yüzde 4,9’luk gerileme kaydetti. Mayısta 3 milyon 824 bin yabancı ülkeye gelirken bu ziyaretçilerin yüzde 0,98’ini oluşturan 37 bin 602 kişi günübirlikçi olarak kayıtlara geçti.

Bakanlığın verilerine göre 2022 yılı Ocak-Mayıs döneminde ülkeye gelen 11 milyon 301 bin 602 yabancı ziyaretçinin 74 bin 132 günübirlikçi.

Türkiye, pandeminin ağır etkilerinin yaşandığı 2020’de yalnızca 15 milyon 800 bin turist ağırladı ve 12 milyar dolar gelir elde etti. 2021 yılında ise 29 milyon 300 bin turist ağırlanırken buradan elde edilen gelir 24 milyar 400 milyon dolar oldu.

 

 

Eski Turizm bakanı Bahattin Yücel, ekonomi yönetiminin turizm konusunda sattığı hayallerin gerçek durumdan uzak olduğunu söylüyor.

Turizmde temel beklentinin Avrupa ülkelerinden ziyaretçi sayısının artılması olduğunu belirten Yücel, “Bu ülkelerden gelen turist sayısında yıllar içerisinde bir gerileme var. Bunun en büyük nedenlerinden biri Türkiye’ye yönelik demokrasi ile ilgili çok ciddi kaygılar olması. AB ülkeleri açısında bu çok fazla dikkate alınıyor” değerlendirmesinde bulunuyor.

Avrupa Birliği ülkelerinin kendi içerisinde turizmi teşvik ettiğini vurgulayan Yücel, “Buradan en kârlı çıkan iki ülke var. Biri İtalya diğeri Yunanistan” ifadelerini kullanıyor.

 

 

UKRAYNA VE RUSYA’DAN 7,5 MİLYON KİŞİ KAYIP

 

 

Son yıllarda Rusya’dan gelen turist sayısı artsa da Ukrayna ve Rusya arasında devam eden savaş iki ülkeden gelecek olan turist beklentisi düştü. Eski Bakan Yücel, 2021’den itibaren Rusya’dan gelen turist sayısındaki artış nedeniyle bu yıl 7,5 milyon ziyaretçi beklendiğini hatırlatarak “Ukrayna’dan da 2,5 milyon turist bekleniyordu. İki ülkeden 10 milyon kişilik potansiyelin yüzde 25’i gerçekleşirse büyük başarı. Ancak 7,5 milyon kişi kaybedildi. Önce bunu görmemiz lazım” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre Türkiye’yi 2021 yılında ziyaret eden yabancı turistlerin 4 milyon 700 bini Rusya’dan, 3 milyon 100 bini Almanya’dan, 2 milyonu Ukrayna’dan, 1 milyon 400 bini Bulgaristan’dan ve 1 milyon 100 bini İran’dan gelmişti. Rusya ve Ukrayna’dan gelenler ise toplam turistlerin içerisinde yüzde 27,3’lük bir paya sahip. Bu iki ülkenin 2019’daki toplam payı yüzde 19’du.