TTB: Tıp eğitimi iktidarın elinde oyuncak olacak bir konu değil

TTB: Tıp eğitimi iktidarın elinde oyuncak olacak bir konu değil
25 Eylül 2013 07:20

Türk Tabipleri Birliği (TTB), tıp eğitiminin, iktidarın elinde oyuncak yapılacak bir konu olmadığını belirterek, “Tıp fakülteleri için açılan fazla kontenjan çürümüş sağlık sistemimizi onarmak şöyle dursun, ancak daha büyük sorunlara yol açacaktır” ifadelerini kullandı.

 

TTB’den yapılan açıklamada, “Sağlık Bakanlığı’nın uzun süredir diline pelesenk ettiği sağlıkta sorunların hekim sayısındaki yetersizliğe bağlı olduğu iddiasının” asılsız olduğu kaydedildi. Sağlık sisteminin çökmeye yüz tuttuğu ve yetkililerin son çırpınışlarıyla çürük sistemi kurtarmaya çalıştığı vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:

 

“Tıp fakültelerine 2 bin 491 ek kontenjan açarak hekim sayısını artırma çabası başka şekilde izah edilemez. Art arda tıp fakültelerinin açıldığı, özel tıp merkezlerinin tabelalarının değiştirilerek ‘tıp fakültesine’ dönüştürüldüğü bir ortamda, nitelikli hekim yetiştirmesi olanaksız kurumlarda tıp eğitimi verilmeye çalışılmaktadır. Bu durumun ne büyük tehlikeler barındırdığı tarafımızca ve akademisyenlerce vurgulanmaktayken, Bakanlık ve YÖK bu uyarılara kulaklarını tıkamaktadır. Hastalarımızın sağlığı, mesleğimizin saygınlığı, hepsinden önemlisi genç hekim adaylarının ‘iyi hekimlik’ yapma şansı elinden alınmaktadır.”

 

Tıp eğitiminin, iktidarın elinde oyuncak yapılacak bir konu olmadığı vurgulanan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

 

“Tıp fakülteleri için açılan fazla kontenjan çürümüş sağlık sistemimizi onarmak şöyle dursun, ancak daha büyük sorunlara yol açacaktır. Bu yanlıştan hızla dönülmeli, tıp eğitiminde yaşanan nitelik kaybı üzerine gerekli çalışmalar yapılmalı, başta temel bilimler olmak üzere tıp eğitimi hak ettiği niteliğe kavuşturulmalıdır. Yeni açılmış tıp fakülteleri hızla değerlendirilmeli, hekim yetiştirmek için yeterli fiziki ve akademik donanımı olmayan fakülteler öğrenci alımını durdurmalıdır. Fakültelerin kontenjanları, fakültenin öğretim elemanı sayısı ve fiziki imkanlarına göre bilimsel kriterlerle hesaplanarak belirlenmelidir.”