‘TRT’deki eşi benzeri görülmemiş torpil ve usulsüzlükler araştırılmalı’

‘TRT’deki eşi benzeri görülmemiş torpil ve usulsüzlükler araştırılmalı’
30 Ocak 2022 07:41

Asli görevinin kamu yayıncılığı yapmak olan TRT’de, eşi benzeri görülmemiş torpil ve usulsüzlüklerin ciddi boyutlara ulaştığını söyleyen CHP’li Özkan, ÖHT işe alım uygulamasının yarattığı adaletsizliğin, keyfiliğin ve tahribatın ortaya çıkarılması, TRT’nin kurumsal itibarının ve güvenilirliğinin yeniden sağlanması için konunun araştırmasını istedi.

 

Fotoğraf: DW/ U. Danişman

 
TRT’nin kamu yayıncılığı yapmakla görevlendirilmiş özerk statüye sahip tek yayın kuruluşu olduğunu ve kanalun halkın gelirleriyle halka hizmet etmek ve üremek amacıyla kurulduğunu belirten CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, “TRT’nin kamu yayıncılığı hizmeti vermesi gerekirken tarafsızlık ilkesini zedeleyen skandallarla kamuoyunda adından sıkça söz ettirmektedir. TRT tarafsızlık ilkesini kaybetme noktasına gelmiştir” dedi.

 

 

CİDDİ BOYUTTA TORPİL VE OLUMSUZLUKLAR VAR

 

 

TRT’deki programlar ve içerikleri ile ilgili kamuoyuna yansıyan olumsuzlukların ciddi boyutlara ulaştığına dikkat çeken CHP’li Özkan, önceki süreçlerde bazı çalışanların haksız yere ihraç edilmesi, Özel Hukuk Hükümlerine Tâbi Sözleşmeli Personel (ÖHT) adı altında yürütülen işe alım uygulamaları, TRT’nin farklı kanallarında yapılanmış bir gubun karıştığı usulsüzlük iddiaları, TRT içerisinde yaşanan kaotik sürecin bir parçası olduğunu söyledi. Kurumun tarafsızlığını zedeleyen siyasi baskılar, atanan yöneticilerin yönetim anlayışı, yıllarca açıklanmayan faaliyet raporları, eşi benzeri görülmemiş torpil ve usulsüzlük iddialarının kuruma olağanüstü zarar verdiğini vurguladı.

 

 

USULE AYKIRI PROGRAMLAR

 

 

TRT Kürdi içerisinde yapılanan bir gubun usulsüz bir şekilde programlardan ücret aldıkları, bu grup içerisinde yakın akrabalık bağının olduğu, Dostluk Kervanı, Gece Müziği, Hayatın Gerçekleri gibi programların usule aykırı bir şekilde organize edildiği, bazı programlarda aynı kişilere ait müzik yayınları yapılarak bu kişilere haksız kazanç sağlandığı bilgilerini aktaran CHP’li Özkan, bu programlarla ilgili iş ve işleyişin detaylı bir şekilde incelenmesi gerektiğini söyledi.

 

 

ÖHT İLE SINAVSIZ İŞE ALIMLAR YAPIYOR

 

 

TRT içerisinde faaliyet gösteren basın sendikalarının açıkladığı bilgilere göre 2017 yılında kadrolu 7 bin133 personel bulunurken, 2018 yılında çıkarılan KHK ile 1.774 kişinin emekli edildiği kurumda, 2019 Ocak ayından itibaren, memur istihdamı yerine ÖHT adı verilen Özel Hukuk Hükümlerine Tâbi Sözleşmeli Personel istihdam etme çalışmalarının sürdüğünü aktaran Özkan, “Ayrıca, ÖHT adı verilen işe alım uygulaması, sınav şartı aranmaksızın yapılan alımlar incelemeye muhtaç konulardır. İşe alınan bazı ÖHT’lilere çok yüksek maaşlar ödenmesi de TRT içerisinde tartışılan hususların başında gelmektedir. Bazı yöneticilerin yüksek maaş almak için ÖHT kapsamındaki kadrolara geçiş yaptıkları ve uygulamanın kurumun birincil istihdam politikası olarak benimsenmiş, 2019 yılında ise toplam 3 bin 149 kişinin bu uygulama kapsamında sınavsız olarak işe alındığı belirlenmiştir” dedi.

 

 

ÖHT STATÜSÜNDE YÜKSEK MAAŞLAR

 

 

ÖHT uygulamasıyla birlikte giderek azalan kadrolu personel sayısının 2021 yılı itibariyle 4 bin 867 kişiye düşerken, ÖHT sayısının 3 bin 200’e ulaştığını, 2019 yılı ortalarında Daire Başkan Yardımcısı ve üstü kadrolarda bulunan çalışanların ÖHT statüsüne geçirilerek yüksek maaş almalarının sağlandığını ifade eden CHP’li Özkan, yönetimin değişmesi ile bu kişilerin tekrar 657 Sayılı Kanun Kapsamına alındığı bilgisini paylaştı.

 

 

 

TRT’DEKİ TAHRİBAT ARAŞTIRILMALI

 

 

Sendikaların, kuruma ÖHT’li personel alınmaya devam edildiği bilgisini kamuoyuna açıkladıklarını belirten Özkan, ÖHT’li personeller arasında farklı ücret politikası uygulamasının keyfiliğin önünü açtığını vurgulayarak, “TRT’deki personel yönetimi ve bazı programlarla ilgili keyfi, hukuksuz ve politik kararların, arkasında yatan nedenlerin ortaya çıkarılması, ÖHT işe alım uygulamasının yarattığı adaletsizliğin ve tahribatın ortaya çıkarılması, TRT’nin kurumsal itibarının ve güvenilirliğinin yeniden sağlanması için Meclis Araştırması açılmasını arz ederiz.”