Topraksız tarım bitki yetiştirme led lambalar

Topraksız tarım bitki yetiştirme led lambalar
8 Ağustos 2022 11:24

Dünya da uzun yıllardır kullanılmakta olan topraksız hidroponik tarım sistemleri ile sebze ve meyve yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bitki yetiştirme lambaları bu konuda güneş ışığı kullanmadan istediğiniz her yerde bitki yetiştirmenize olanak sağlamaktadır. Daha küçük alanlarda daha yüksek verim almanıza olanak sağlayan topraksız tarım geleneksel tarımla kıyaslandığında, çok daha az ilaçlama yapılmaktadır bu yüzden insan sağlığına da faydalı bir tip tarım yöntemidir. Daha az maliyet ve düşük enerji kullanımı sebebiyle karlı bir sistemdir, Su tasarrufu konusunda başka hiç bir tarım yönteminden bu kadar az su kullanarak yararlanamazsınız. Bu sebeple topraksız tarım sistemleri Türkiye de yoğun şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Bitki yetiştirme lambaları genel olarak elektrik fiyatlarının ucuz olduğunu bölgelerde kullanılmaktadır. Marul, Çilek ve Domates yetiştiriciliğinin daha fazla olduğu topraksız tarım da

Neden Topraksız Tarım

Daha ufak alanlarda daha yüksek vermenize olanak sağlar.

Enerji tasarrufu yapmanızı sağlar.

İşçilik konusunda masrafları düşürür.

Suyun kısıtlı olduğu bölgelerde çok az su ile yüksek alana sulama yapmanızı sağlar.

Türkiye de tarım alanlarında toprakların ilaçlama nedeniyle ilaçlarındaki pestisit kullanımından kurtulabilmek için ve tarım alanlarındaki toprağı kurtarabilmek için, topraksız tarım sistemlerine ihtiyaç duyulmaktadır.

Türkiye de özellikle genç girişimcilerin ilgi gösterdiği tarım yöntemlerinin başında gelen topraksız tarım da  Türkiye de en çok marul, daha sonra domates yetiştiriciliği yapılmaktadır. Farklı sistemleri olan topraksız tarım da NFT sistem kanallarında marul, roka, fesleğen, maydanoz, kıvırcık gibi bitkilerinizi de birlikte yetiştirebilirsiniz. Domates için kullanılan kanallarda ise cocopeat kullanılmaktadır. Hindistan cevizi kabuğunun işlenmiş hali olan cocopeat, toprak yerine kullanılmaktadır.