Toplu işten çıkarmalar Meclis gündeminde! CHP’li Gök’ten Bakan Bilgin’e: Ücretsiz izindeki çalışanların performansları nasıl ölçüldü?

Toplu işten çıkarmalar Meclis gündeminde! CHP’li Gök’ten Bakan Bilgin’e: Ücretsiz izindeki çalışanların performansları nasıl ölçüldü?
17 Temmuz 2021 07:40

1 Temmuz işten çıkarma yasağının bitmesiyle çok sayıda işçi işten çıkarıldı.

 

 

İşverenler, “İşçilerimizin sağlığı her şeyden daha önemli’ diyerek işçileri, kısa çalışma ödeneğinden faydalandırmak üzere 2 ay izne çıkardı. Kısa çalışma ödeneği süresi bittikten sonra SGK’dan gönderilen kısa mesajla işçiler işten çıkartıldı.

 

 

Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Ankara milletvekili Levent Gök, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

 

 

Gök, önergesinde şunları kaydetti:

 

 

Covid – 19 pandemisi önlemleri kapsamında uygulanan işten çıkarma yasağının 1 Temmuz 2021 tarihi itibariyle kaldırılmasının ardından çok sayıda çalışan işini kaybetmiştir. İşten çıkarılma sebeplerinden biri olarak performans düşüklüğü gösterilmekte, aylardır pandemi koşulları sebebiyle ücretsiz izinde olan işçilerin aynı gerekçe ile işlerine son verilmektedir.

 

1 Temmuz öncesinde sayıları 997 bini bulan ücretsiz izindeki çalışanların çalışma performanslarının nasıl ölçüldüğü bilinmemekte, ortaya çıkan hukuksuzluk ve hak kayıplarının önü alınamamaktadır.

 

 

İşlerini kaybeden binlerce işçi ve aileleri hukuksuz işten çıkarılmaların sona erdirilmesini beklemekte, haksızlığa uğrayarak gelirlerini kaybeden yurttaşlarımız haklarının iade edilmesini talep etmektedirler.

 

 

Yurttaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi sosyal, hukuk devleti olabilmenin bir şartı olmakla birlikte yaşanan haksızlıklar vicdani bir sorumluluğu beraberinde getirmektedir.

 
Bu bilgiler ışığında:
1. 1 Temmuz 2021 tarihi itibariyle ülke genelinde işten çıkarılan çalışanların sayısını işten çıkarma gerekçelerine göre açıklar mısınız?
2. 1 Temmuz 2021 tarihi öncesinde ücretsiz izinde olduğu halde 1 Temmuz itibariyle performans düşüklüğü gerekçesiyle işine son verilen çalışanların sayısını açıklar mısınız?
3. 1 Temmuz öncesinde ücretsiz izinde olduğu halde işten çıkarma yasağının kaldırılmasının ardından performans düşüklüğü gerekçesiyle işten çıkarılan yurttaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi ve işlerine iadelerinin sağlanması için hangi çalışmalar yürütülmektedir?
4. 1 Temmuz öncesinde kısa çalışma ödeneğinden yararlanan ve işten çıkarılma yasağının kaldırılmasının ardından performans düşüklüğü gerekçesiyle işten çıkarılan çalışanların sayısını illerimize göre açıklar mısınız?
5. 1 Temmuz 2021 tarihi itibariyle ülkemiz genelinde gerçekleşen yeni istihdam sayısını açıklar mısınız?