‘Toplu alanlarda maske şartı devam etmeli’

‘Toplu alanlarda maske şartı devam etmeli’
16 Temmuz 2022 10:25

Kovid-19 pandemisinde yaklaşık 2,5 yıl geride kalırken, vaka sayıları son haftalarda hem dünyada hem de Türkiye’de artışa geçti.

 

 

Fotoğraf: Reuters

 

Yasakların kalkması ile vatandaşlar rahat nefes almayı beklerken, vakaların yeniden artmasıyla kısıtlama çağrıları da gelmeye başladı. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Kemal Noyan, vaka artışına karşı uyararak, “Salgında başa dönebiliriz” dedi.

Kovid-19 pandemisinde vaka sayıları son haftalarda artışa geçti. Milli Gazete’den Mehmet Fahri Özkan’ın haberine göre vakaların artmaya başlaması ile bir süredir rahat nefes almaya başlayan vatandaşa yeniden aşı çağrısı yapılmaya başlandı. Hekimler vakalarda yaşanan artış ile ilgili uyarılarda bulunurken, tedbirler alınmaz ise salgında başa dönülebileceğine dikkat çekti.

 

 

“TOPLU ALANLARDA MASKE ŞARTI DEVAM ETMELİ”

 

 

Pandeminin sona erdiğini düşünmenin hastalığa karşı mücadelede en büyük engel olduğunu vurgulayan Noyan, “Toplu alanlarda, sağlık merkezlerinde maske şartı devam etmeli, Koruyucu hekimlik hizmetleri güçlendirilmeli, aşılama hizmetlerini yürüten aile hekimlerinin üzerindeki diğer iş yükü azaltılmalıdır. 65 yaş ve üstü, kronik hastalığı olanlar ile bağışıklık sistemi düşük kişilerin Kovid-19’un bu yeni varyantlarından korunmak için kapalı yerlerde bulunmaması, mutlaka maske takmaları ve daha önce aşı yapmış vatandaşların hatırlatma aşılarını olması, hiç aşı yapmamış vatandaşların mutlaka aşı randevusu alarak en yakın sağlık merkezine müracaatı çok önem kazanmıştır” dedi.

 

 

‘‘Altıncı dalganın yaşanıyor olabileceğini düşünüyoruz’’

 

 

Gazetemize açıklamalarda bulunan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Genel Başkanı Kemal Noyan, aile hekimlerinin pandeminin en yoğun olduğu dönemlerde çalışmaya devam ettiğini hatırlatarak, kısıtlamaların kalkması ile sona erdiği düşünülen pandeminin tekrar nüksettiğine dikkat çekti. Noyan, “Maalesef Kovid-19 tedbirlerinin hızla terkedilmesi sebebiyle, Kovid-19 pandemisinde sona geldik derken vaka sayıları son haftalarda hem dünyada hem de Türkiye’de artışa geçti. Vakaların yüzde 50’sinden fazlasında sorumlu varyant Omicron varyantının BA.4 ve BA.5 adlı alt varyantları. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu olarak, Kovid-19 hastalığı ile mücadelenin henüz sona ermediğini, pandemide altıncı dalganın yaşanıyor olabileceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.