Topbaş’tan “Gezi Parkı raporu”

Topbaş’tan “Gezi Parkı raporu”
13 Ağustos 2013 14:54

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İBB Maltepe sahil dolgu alanı projesini yerinde inceleyerek basın mensuplarına proje hakkında açıklamada bulundu. Maltepe sahilde açıklama yapan Topbaş, proje bittiğinde bölgeye önemli bir hareket getireceğini, önemli bir canlılık ve aktivite getireceğini söyledi. Topbaş, bir gazetecinin “Maltepe Belediyesi’nin bir karşı duruşu var. Belediye Başkanı “Hiçbir sonuç almadık. Halk bizim yaptırdığımızı düşündüğü için utancımdan o bölgeye gidemiyorum” demişti. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” şeklindeki soruya Topbaş, “Umarım gelecekte utancından bugün buralara gelemeyen Maltepe Belediye Başkanı yarın gelecekte de utancından gelmez. Bu sefer başka türlü bir utanç ortaya çıkar. Çünkü bunlar maalesef muhalefet olsun, siyaset olsun diye küçük bakışlarıyla, dar görüşleriyle bir değerlendirme yaparlar. Maalesef bize hep bunu gördük” dedi.

“VATANDAŞ SANDIKTA KARARINI VERECEK”

Topbaş, “Bazıları var ki yapılan bunca çalışmaları görmüyorlar, hatta diyorlar ki kaç yıldan beri İstanbul’dalar ne yaptılar ki. Ne denir böyle diyene. Vatandaş, görüyor. Zaten onun değerlendirmesini vatandaş yarın sandıkta yapacak. Sandıkta kararını verecek. Maltepe halkı bugün utancından gelemeyen Belediye Başkanının ‘Ne yapıldığına cevap veremiyorum’ diyenin o duruşunu yarın Maltepe halkı özellikle bu bölgeyi kullanırken, başkanları hakkındaki kararını herhalde sandıkta belirler” ifadelerini kullandı.

“ELİMİZDE ŞUBAT AYINDA YAPILAN BİR TOPLANTININ KAYITLARI VAR”

“Ak Parti Milletvekili İdris Bal Gezi Parkı’yla ilgili bir rapor hazırladı. Başbakan yanlış yönlendirildi. Beyoğlu Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi’ne büyük bir rol düşüyordu ama üstlerine düşeni yapmadılar’ gibi bir ifade var bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” şeklindeki soruya ise Topbaş şu cevabı verdi:

“Taksim ile ilgili bir değerlendirme yapılmış. Orada tabi baktığınız yere göre değişir. Ben şunu isterdim, tek yönlü bakmak değil, boyutlarını farklı farklı değerlendirmek gerekir. Elimizde Şubat ayında yapılan bir toplantının kayıtları var. Yani İstanbul’da hareketlerin nasıl başlatılacağı, ne yapılacağı ile ilgili. Şubat ayında başlatılan ve başlayan kayıtları var. Bu kadarını söylemekle yetiniyorum. Bizim elimizde bazı deliller var. Bunlar bir seneryo, bir farklı manipulasyon. Niçin Taksim’deki Cumhuriyet Caddesi ortasında 40 cm çapındaki çınar ağaçları kaldırılırken, budanırken ki orman fakültesi ve kurulu tarafından denetimi de yapılan bir çalışmaydı Sadabat’a dikildi. Hiç kimsenin bir gıkı çıkmadı. Gezi Parkı kenarında çitle çevrilmiş, iki metrelik yaya güvenliği için noktaya gelince kıyamet koptu. Neden, çünkü biliniyordu bu noktaya gelince hassas bir konu. Çevrecilik adına bir adım atılabilir.”

“HATTA BUNDAN SONRASI İÇİN BİLE KENDİLERİNCE YAPTIKLARI ÇALIŞMALARDAN HABERDARIZ”

“Toplantı yerli mi, yabancı mı, marjinal gruplar mı yoksa siyasilerin yaptığı bir toplantı mı?” sorusu üzerine Topbaş, “Siyasi değil. ama içinde siyasilerden de zannediyorum bir kaç kişi olabilir. Onların detayını söyleyemeyeceğim. Burada yerli bir takım insanlar var. Hatta bundan sonrası için bile kendilerince yaptıkları çalışmalardan haberdarız. İstihbarat bunları biliyor. Bize de ulaşan bilgiler var. Gelen bilgileri de biz ilgililere aktarıyoruz. Bizede bir yerden geliyor zaten” diye konuştu.

“ZEMİNİ ÇOK GÜÇLENDİRDİK”

“Maltepe sahil dolgu alanı projesinde, deprem riskine karşı ne gibi tedbirler alındı?” sorusuna ise Topbaş, “Marmara’daki bir deprem onun getirebileceği etkiler herşey dikkate alındığını ifade etmek isterim. Bundan dolayı burada bir konaklama yok. Doğru bir iş yaptık. Çünkü zemini çok güçlendirdik. Lodos dalgalara karşı etkileri ortadan kaldırabilecek güce sahip bir koruma bandı oluşturduk sahilde” diye konuştu.