Top Hükümette

Top Hükümette
26 Nisan 2013 03:00

Kandil açıklamasını epey bekletti, arada çıkmak zorunda kaldım antibiyotik almak için, iyi ki beklememişim çünkü Kandil gerginmiş ve basın toplantısı çok gecikmiş, hatta nerdeyse ertelenecekmiş.

Safile USUL H&H YORUM

Kandil’in gergin olmasının sebebi TSK’nın keşif uçuşu yapması imiş.
Ve…

Bugünün siyasal özü işte bu gerginlikte gizli.
Bu gerginliğin muhtevasını anlamak için önce bugün Kandil’den yapılan ve  “sürecin kesintiye uğramaması için temel bazı hususlar” başlıklı  6 maddelik açıklamaya bakalım…
(1. maddeyi tekrarı 2. maddede olduğu için, 6.maddeyi de önemsiz olduğu için atıyorum)

2- Devam eden hazırlıklar temelinde geri çekilme, 8 Mayıs 2013 tarihinde başlayacak. Geri çekilme, kademeli gruplar halinde planlanmış olup, örgüt üyelerinin hareket tarzı, gizliliği ve disiplini temelinde mümkün olan en kısa sürede tamamlanması hedefleniyor.

3- Geri çekilmede PKK’lıların üsleneceği yer Kuzey Irak. K. Irak’a çekilecek olan PKK’lıların güçlerinin resmi varlığına gereken anlayışı göstermelerini, başta Kuzey Irak Hükümeti olmak üzere ilgili güçlerden bekleniyor.

4- Geri çekilme esnasında Türk ordu güçlerinin de aynı duyarlılık ve ciddiyetle hareket etmesi isteniyor. Geri çekilen PKK’lılara yönelik herhangi bir saldırı, operasyon, bombardıman olması halinde geri çekilme derhal durdurulacak ve meşru savunma temelinde PKK misilleme yapmak istiyor.

5- PKK, çekilirken, Türk devlet güçlerinin de buna paralel olarak, herhangi bir askeri aktivite ve çatışmaya neden olabilecek tahriklerde bulunmaması ve fırsatçı yaklaşımlara yer vermemesi gerekmektedir. Bununla birlikte, geri çekilme sürecinin sağlıklı ve başarılı olabilmesi için, daha önce Öcalan’a mektuplarla ifade edildiği ve devletin de bilgisi dahilinde olan hususlara dikkat edilmesi önemli olacaktır.
Bunları aktardıktan sonra şimdi gerginliğin içeriğine gelebiliriz.
TSK zaten gergin de…
Kandil’in gergin olmasının 2 sebebi var…

1-Geri çekilirken veya buna paralel olan zaman diliminde kendilerine karşı askeri operasyonların yapılma ihtimali; Kandil’in kanısı Türk devletinin kendileri ile devlet erki paylaşımı yapacağı değil zaten ama kendi stratejisi için bu yola yine de giriyor. (bunun sebeplerini bu haftaki bir yazımda yazmıştım)

2-Kandil bugün yaptığı açıklamanın 5. maddesinde, “Geri çekilme sürecinin sağlıklı ve başarılı olabilmesi için daha önce Öcalan’ın mektuplarda ifade ettiği ve devletin bilgisi dahilinde olan hususlara dikkat edilmesi önemli olacaktır.” derken Hükümet ile yaptığı pazarlık ve anlaşmaya atıfta bulunuyor. Yani, Hükümet eğer PKK’ya söz verdiği gibi anayasada Kürt kimlik tanımı yapmaz ve yerel yönetimlere özerklik sağlamazsa şartlar ihlal edilmiş olacak ve süreç bitecek.
Şu anda top artık Hükümette.
PKK hızlı değil, çok yavaş ve kısmen çekilecek.
Bu sürede Hükümeti izleyecek beklentilerini karşılamaya başladı mı diye.
Şimdi biz kamuoyu olarak Hükümetin elindeki topu nasıl nereye koyacağını göreceğiz.
Benim kanım elindeki topu hiçbir yere koyamayacağı şeklinde.
Bir de şöyle bir soru var.
Hükümet PKK’nın dediklerini yapmazsa ne olur? PKK nasıl davranır?
Bunun cevabını tahmin ediyorum.
Henüz erken ama çok kısaca açıklarsam, PKK çok uzun süre Hükümet ile devam etmek isteyecek…

“O kadar ki, Hükümetin yerine getirmediklerine karşı da çok toleranslı olacak.
Çünkü PKK 1 seneliğine filan değil, çok uzun süreliğine plan yapmış vaziyette, yani şöyle düşünüyor PKK, Bu Hükümet ne kadar uzun süre kalırsa biz de o kadar bu işi yayar ve bol alıştırma ile tayin edici adımı atmaya hazır hale geliriz.
Hükümetin barış süreci dediği şey bu ve kamuoyu bunu zamanla görecek.


Yazarın Son Yazıları:
Köfteden de gitti birkaç puan
İstanbul’a alındı gözüyle bakabiliriz
Gökhan Zan ve ses kaydı