TKİ’nin tüy dökücü kremleri Meclis gündeminde! CHP’li Gök: 7 milyon TL’ye yakın bir meblağ çarçur edildi, ürünlerin çoğu çöpe atıldı!

TKİ’nin tüy dökücü kremleri Meclis gündeminde! CHP’li Gök: 7 milyon TL’ye yakın bir meblağ çarçur edildi, ürünlerin çoğu çöpe atıldı!
24 Şubat 2021 11:49

Türkiye Kömür İşletmeleri, tüy dökücü ve cilt kırışıklığı karşıtı krem ile şampuan gibi 11 farklı kozmetik ürünü imal etti. Kömürde bulunan hümik asitten yapılan ürünler için ‘Elegance’’ adlı kozmetik markası oluşturuldu. 48 bin 500 adet imal edilen krem ve yan ürün ilgi görmedi ve son kullanma tarihleri dolmak üzereyken, kamu kurumlarına hediye edildi.

 

 

Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Ankara milletvekili Levent Gök, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

 

 

Gök önergesinde şunları kaydetti:

 

 

Türkiye Kömür İşletmeleri’nin(TKİ) faaliyet alanında olmamasına rağmen 2.2 milyon TL danışmanlık ve 4.7 milyon TL üretim maliyetiyle ürettiği kozmetik ürünlerin beklenen ilgiyi görmeyince kamu kurumlarına hediye olarak dağıtıldığı öğrenilmiştir. Önceki Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından tanıtımı yapılan ürünlerin önemli bir kısmının 2018 yılı itibariyle son kullanma tarihi geçmiş, geriye kalan ürünlerin ise son kullanım tarihlerinin 2019 Nisan ayı itibariyle dolduğu Sayıştay’ın ilgili raporlarına yansımıştır. TKİ Genel Müdürü tarafından yapılan açıklamada ürünlerin ticari satışı olmadığını belirtilmiş, hediye olarak dağıtılan ürünlerin maliyetine ilişkin yazılı açıklama yapılacağı duyurulmuştur. Faaliyet alanı dışında kalan bir alanda hangi amaçla üretildiği bilinmeyen ürünler için 7 milyon TL’ye yakın bir meblağ çarçur edilmiş, üretimi için servet harcanan ürünlerin çoğu çöpe atılmıştır. Ülkemize katma değer kazandırması için halkımızın vergileriyle finanse edilen kurumların milli servetimizi sorumsuz bir savurganlıkla harcaması kabul edilemez. Bu israfın bütün detaylarının açıklanarak sorumlular hakkında gerekli resmi süreçlerin başlatılması beklenmektedir.

 
Bu bilgiler ışığında:

 
1. TKİ tarafından üretilen kozmetik ürünlere yapılan harcamaların reklam giderleri ile birlikte bütün kalemlerini açıklar mısınız?
2. TKİ Genel Müdürü üretilen kozmetik ürünlerin ticari satışının yapılmadığını ifade etmiştir. Sözü geçen ürünler hangi amaçlarla üretilmiştir?
3. TKİ tarafından üretilen kozmetik ürünlerin son kullanım tarihleri geçmeden değerlendirilmemesinin sebeplerini açıklar mısınız?
4. Son kullanım tarihi geçen kozmetik ürünlerinin piyasa değerlerini açıklar mısınız?
5. TKİ tarafından üretilerek hediye edilen kozmetik ürünlerin hangi kamu kurumlarına ve hangi miktarlarda dağıtıldığını açıklar mısınız?
6. Sözü geçen israfın sorumluları hakkında hangi resmi işlemler başlatılmıştır?