Titanyum Dioksit Nedir, Ne İşe Yarar?

Titanyum Dioksit Nedir, Ne İşe Yarar?
23 Haziran 2021 18:37

Titanyum dioksit nanoteknolojide geniş yer kaplayan maddelerden biridir. Tıbbi ilaçlarda renklendirici ve koruyucu madde olarak kullanılan titanyum dioksit birçok sektörde kendine yer edinmiştir.

 

 

Titanyum dioksit yeryüzünde sıklıkla karşılaşılan elemenler arasında yer alır. Titanyum dioksit doğada saf bir şekilde bulunmaz. Titanyum dioksit, titanyumun bir atomu ve iki oksijen atomunun birleşmesiyle oluşur. Kimya alanında “TiO2” olarak tanımlanmaktadır. Bileşiğin özelliklerinin artırılması için silika veya alüminyum ile kaplanarak titanyum eklenebilmektedir.

Titanyum dioksit boya, tekstil ürünleri, seramikler, zemin ve çatı kaplama malzemeleri gibi birçok alanda sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Titanyum dioksit ayrıca sabun, diş macunu, su arıtma maddeleri, ilaç, gıda renklendirici malzemeler ve güneş kremi gibi birçok üründe yer almaktadır.

Titanyum Dioksit Özellikleri

Boya kimyasalları arasında yer alan titanyum dioksit beyaz ve parlak bir toz formundadır. Titanyum dioksitin en dikkat çekici özellikleri hem hafif hem de sağlam olmasıdır. Parlak ve opak yapıda bulunan titanyum dioksit bu özelliği nedeniyle birçok sektörde yaygın olarak kullanılmaktadır. Dayanımı oldukça yüksek olan titanyum dioksit beyaz toz şeklinde bulunmaktadır.

Titanyum dioksit kırılma, bükülme gibi şartlara karşı yüksek dayanıma sahiptir. İnsan bedeninde fiziksel veya kimyasal etkileşimi girmesi söz konusu değildir. Titanyum dioksitin belirgin özelliklerinden biri de UV ışınlarında renginin solmamasıdır.

Titanyum Dioksit Kullanım Alanları

Titanyum dioksit pigment olması şartıyla hem boya ve kaplama hem de plastik, kâğıt, mürekkep ve fiber ürünlerinde parlaklık, beyazlık ve donukluk özelliğine sahiptir. Oldukça yüksek refraktif indeksi ve parlak bir beyazlığı bulunur. Organik bileşiklerle reaksiyona girdiğinde su ve karbonhidrat bileşikleri meydana gelmektedir. Bu özelliğinden dolayı, nanoteknolojik boyaların içinde yer alan titanyum dioksit, organik bileşiklerle reaksiyona girerek onların parçalanmasına sebep olmaktadır. Titanyum dioksit ile kendini temizleyen boya ve kumaş elde edilmesi söz konusudur.

Yüksek kalite titanyum dioksit ürünleri sektörle buluşturan Kimteks boya ve yapı kimyasalları temininde lider firmalardan biridir. Kimteks’te yer alan titanyum dioksit ürünleri RC 833, RC 86, RC 823, RC 84, RC 82’dir. Argon Kimya, Lamirsa, Omya Türkiye ve Cinkarna sektördeki güçlü partnerleridir. Yapı ve boya kimyasalları hakkında detaylı bilgi almak için www.kimteks.org adresini ziyaret edebilirsiniz.