Tesadüfler AKP’yi başarılı gösterdi

Tesadüfler AKP’yi başarılı gösterdi
27 Haziran 2016 09:00

Bazı tarihsel değişim ve dönüşümlerin AKP iktidarı dönemine denk gelmesi AKP iktidarının toplum kimi kesimlerince başarılı görülmesine neden oluyor.

 

 

 

 

Yunus BÜLBÜL H&H YORUM

 

Örneğin Ekonomik alanda bir soysal demokrat olan Kemal Derviş’in 2001 krizi sırasında ülkenin toparlanması için yazıp uygulamaya koyduğu ekonomik reçeteye aynen sahip çıkıp sürdürmesiyle ekonomik alanda bazı başarılara imkan verdi. Bu durum AKP’nin kendine ait bir ekonomik politikası olmadığının göstergesidir. Ekonomik alanda hangi başarıyı yakaladığını iddia ediyorsa bu başarısını tamamen Kemal Derviş’in ekonomik tedbir ve tedavilerine borçludur.

 

Benim esas üzerinde durmak istediğim husus AKP’nin başarılı olarak kabul gördüğü İnşaat, Ulaşım, Sağlık ve İletişim alanlarında gerçekten başarılımı yoksa, dünyadaki makineleşme ve iletişimdeki gelişim döneminin, tarihin bir cilvesi olarak AKP’nin iktidar yıllarına denk gelmesi midir?

 

Bu gün İnşaatların yapımında kullanılan Kepçe, dozer, beton pompası, yüksek binaların yapımında kullanılan dev döner vinçler vs, hiç birisi AKP’nin ülkede geliştirdiği ağır sanayinin ürünü değildir. Fakat bu tip makinelerin hızlı bir şekilde ürettiği modern tesisler AKP İktidarının inşaat alanındaki başarısı olarak gösteriliyor.

 

Yine aynı şekilde dev kırıcı, delici ve taşıyıcı iş makinelerinin üretim ve dağıtımının dünya genelinde yaygınlaşması, emperyalizmin açık pazar alanı olan ülkemize getirilip kullanılmaya başlamasından dolayı, önceden açılması ve yapılması engebeli arazi şartları nedeniyle çok zor olan kara ve demir yollarının yapımını çok basit hale geldi.

 

Bir Tünelin açılması ya da bir köprünün yapımı aylar yıllar alırken, çok güçlü iş makinelerinin geldiği seviye, bu tür işlerin yapımını kolaylaştırmış yapılan işlerin süresini kısaltmıştır.

 

Yine AKP iktidarının kamu mallarını haraç/mezat eşe dosta satarak elde ettiği paraların bir kısmı ile yaptırdığı bölünmüş yollar AKP iktidarının becerisi değil, dünyada iş makinelerinin geldiği seviyenin eserinden başka bir şey değildir. Sivas Ankara arası hızlı tren hattı güzergahında 42 adet köprü, tünel yapılıyor. Eski teknoloji ile bir köprünün ya da tünelin yapılı yıllarca sürerken şimdi güçlü iş makinaları sayesinde sadece Ankara Sivas güzergahında 1,5 yılda 42’si birden yapılıyor.

 

Bu dev makinelerinin hiç biri maalesef ki AKP döneminde üretilen yerli iş makineleri değil. Tümü ithaldir.

 

Sağlık alanındaki bazı tedavi ve teşhis edici, emar, tomografi, çeşitli tahlil aletleri ve ölçüm cihazlarının kullanıyor olması da AKP kadrolarının becerileri sayesinde olmadı. Bütçelerinin çoğunu ARGE (Araştırma- Geliştirme)’ye ayıran ülkelerin eseridir.
İletişim alanında dünya bir sıçrama dönemi yaşıyor. Bilgisayar ve buna bağlı olarak gelişen Internet iletişim alanında tamamen bir dünya devrimi gerçekleşti.

 

Bilgisayar üretiminin çok hızlı bir şekilde artması internet hizmetlerinin aynı hızda ilerlemesi yazılı dosya hazırlama, arşivleme, iletme, ulaşma, takip etme ve sonuçlandırma işlemlerini büyük bir hızda yerine getirmektedir.

 

Bu gün AKP iktidarının çok övündüğü bu tür işlemler ve e-devlet uygulaması da AKP kadrolarının değil dünya iletişim ve bilgisayar sistemindeki gelişmenin ülkemize yansımasından başka bir şey değil.

 

Yine birçok insan “Hastaneye gidiyorum veriyorum nüfus cüzdanımı tak bilgilerime giriliyor işim yapılıyor” diyor. Bu bilgisayar ve Internet sisteminde gelişimin eseridir. Ne bilgisayarı, ne de interneti AKP icat etti. AKP sadece dünyadaki bu tarihsel dönüşüm sırasında tesadüfi olarak iktidardaydı, hepsi bu.

 

Kuşkunuz olmasın ki, iktidarda AKP değil de CHP olsaydı aynı kolaylık ve hizmetler yapılacaktı.

 

AKP iktidarı dünya sisteminin makineleşme ve iletişimde ulaştığı üst seviye sırasında tesadüfi olarak Türkiye’de iktidardaydı, bu nedenle başarının üstüne oturdu.

 

Bu tesadüfilik sonucudur ki toplumun bazı kesimlerince başarılı olarak nitelenen İcraatları yapan iktidar olarak algılandı.

 

Kendi ekonomik programı olmayan, bir sosyal demokrat ekonomist olan Kemal Derviş’in çizdiği ekonomik rotadan sapmayan AKP’nin kendi öz başarısından söz etmek mümkün değildir.

 

 

Yunus BÜLBÜL Twitter

 

 

 

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Milli Eğitim Bakanı’nın sivil toplum kuruluşları olarak gösterdiği tarikat ve cemaatler
Salim Çoruk Mamak Belediye Başkan aday adayı oldu
CHP’li belediyeler soluk alınan hava kabarcıklarıdır