Teravih namazı ve sağlık

Teravih namazı ve sağlık
11 Temmuz 2013 15:53

Ey Yüce Türk İslam alemi! Teravih yazımıza hadis-i şeriflerle başlayalım:

Numan ALADAĞ H&H YORUM

Ramazan o mübarek aydır ki, zülmetten nura eriştiren ve Hakla batılı arayıp Hakka ulaştıran ayetleri muhtevi Kur’an bu ay içinde indirildi. ”Bakara Suresi, Ayet 185”

”ALLAH size Ramazan orucunu farz kılmıştır. Ben de teravih namazlarını sünnet kıldım. Her kim Ramazan ayının faziletini idrak edip, sevabını da ALLAH’tan umarak Orucunu tutar ve namazlarını kılarsa, anasından doğduğu gün gibi günahlarından temizlenir.” Hz. Muhammed (S.A.V.)

”İman, haramlardan, hırslardan sıyrılmadır’‘ Hz. Muhammed (S.A.V.)
”Yemeklerin en kötüsü, tokların çağrıldığı, açların çağrılmadığı ikram yemeğidir.” Hz. Muhammed (S.A.V.)

”Mallarınızı zekatla koruyun, hastalarınızı sadakayla tedavi edin, belalara karşı dualarla hazırlıklı olun.” Hz. Muhammed (S.A.V.)
 
İslam dininde cami ve mescitler önemlidir ve önemi tartışılamaz. Cami, toplayıcı, birleştirici ve kaynaştırıcı bir rol oynar.
 
Teravih, Ramazan ayının bir sünnetidir. Kadın erkek, kendisine namaz farz olan her Müslümanın teravih namazını kılmaları sünnettir. Cemaatle kılınanı ise, sünnet-i kifayedir. Bir Müslüman bu namazı tek başına da, kılabilir. Cemaatle kıldığı takdirde, bir sünnet daha işlemiş olduğu için sevabı iki kata çıkar.

Hz. Muhammed (S.A.V.) Ramazan dışında gece namazlarını tek başına kıldığı halde, Teravih namazını cemaatle kılmıştır. İster namaz vakitlerindeki sünnetler olsun, ister ister ALLAH rızası için kılınan nafile namazlar olsun, cemaatsiz kılmak sevap olduğu halde teravih namazı, bunlar içinde bir istisna, bir özel durum teşkil etmektedir. O da bu namazın cemaatle kılınmasındaki önemini gösterir.

Teravih namazı yirmi rekatlık bir namazdır. Teravih namazı, orucun değil, Ramazan ayının sünnetidir. Herhangi bir mazeret münasebetiyle oruç tutma imkanı olmayanlar teravih namazını kılmaya bir engel yoktur. Oruç tutamayanlar, beş vakit namazlarını ve teravih namazını kılarak, eksikliğini telafi etmenin gönül rahatlığını ve iradesinin güçlenmesini kazanmış olur.
 
Ramazan, gündüzleri oruç ibadetiyle, geceleri teravih sünnetiyle nurlanan feyizli ve bereketli bir aydır.

Türk yemek kültüründe, mübarek günlerde sofralar fanatikçe bereketli oluyor. Tıka basa yapılan bir iftardan sonra, teravih namazı sadece bir ibadet değil, aynı zamanda ilaç yerine geçer ve bir çok hastalıkların iyileşmesine vesile olur.

Teravih namazı vaktinde kılınmamışsa, sonradan kaza olmaz. Yatsı namazının farzında cemaati terk eden, teravih namazını cemaatle kılamaz. Çünkü teravih yatsıya tabidir.

Oruç münasebetiyle az yiyip içmek, insan bünyesindeki hayvani kuvvetleri zayıflatır; ihlası arttırır. Çünkü mide dolu olursa, şehvet aç olur; mide aç olursa şehvet tok olur. Oruçlu Müslüman, bu ibadete devam ettiği müddetçe nefsine ve gazabına hakim olur.
 
Hindistan’nın Rajasthan eyaletinin Udaipur şehrinde ikamet eden Müslüman kardeşimiz Dr. Masudn Ayup Khan, “Oruç tutanların, teravih namazı ve beş vakit namaz kılanları, Kur’an-ı Kerim okuyanların hafızasının kuvvetli, daima sağlıklı-huzurlu olduklarını, iradelerinin kuvvetli,  uzun ömürlü ve uçak pilotlarındaki dikkatin aynısına sahip olduklarını” söylüyor. Nedenini sorduğumda Ayup Khan “Mr. Numan, Ybiraz önce söylediğim özellikler, modern tıp tarafından da onaylanmıştır. Mübarek Ramazan, öyle bir nimettir ki, biz İslam alemi olarak çok şanslı bir toplumuz” yanıtını verdi.
 
Mukaddes kitabımız Kur’an-ı Kerim’in açık beyanından da anlaşıldığı üzere, insanların yaradılışlarında ve dünyaya gelişlerindeki ana gaye, ALLAH’u Teala’ya sadakat ve samimiyetle ibadet edip çalışmaktır. Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2013 yılının Ramazan ayındaki sloganı, “Helal kazanç Helal lokma”dır. Bu açıklama çok önemlidir. Haram kazanç ve haram lokma faaliyetinde olanların, elde ettikleri haram kazancı iade etmeleri lazım ki, Cenab-ı ALLAH dualarını kabul etsin. Helal olmayan bir kazanç ile pamuk tarlasına, gübre, yakıt, tohum, sulama ve diğer ihtiyaç malzemeleriyle o tarlayı ektiğinizde, aldığınız ürünle bereketli bir kazanç elde edip sağlık ve huzur bulacağınızı mı zannediyorsunuz? ALLAH’tan korkan, namusunu ve şerefini düşünen, haram lokmayı midesine koymaz. Çocuklarımızdan utanmamız gerekir. Utanması olmayan bir insanın varlığından bahsedilemez. Bir  Müslüman bu tür faaliyetlerden uzak kalır.

Bazıları iftardan sonra, kahvehanelere akın edip okey oyununun başına oturuyorlar ve ciğer kebabına bahis koyup saat 02′ lere kadar oturarak,sözde sahuru eda ediyorlarmış gibi, ciğer kebabını yiyip yatıyorlar. Ve böylece ne teravih namazını kılıyorlar ne de, sahuru eda ediyorlar. Mübarek Ramazan ayı böyle eda edilmez. İslam dininde yeri olmayan menfaat karşılığı oyun türü şeylere son vermeliyiz. Riyakarlık yaparak oruç tutulmaz. Müslümanım diyebilenler bu tür faaliyetlerden vazgeçip tevbe-i istiğfar etmelidir ki, Cenab-ı Hak dualarını kabul etsin.
 
Cenab-ı Hak, gösterişten uzak ve samimiyetle yaptığınız ibadetleri ve dualarınızı kabul etsin. Dini siyasete alet edenlerin de şerrinden muhafaza etsin. Amin.
 
Vatan şehitlerini, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK’ü ve hayatını kaybetmiş Müslümanları rahmetle, Gazileri minnetle anar, hastalara şifa-i şerifler dileriz.
 
Özdeyişler:

İradesiz düşünce, zihne arız olan bir derttir; düşünceye gem vurmak, zihne gem vurmaktır (Mahatma GANDHI)

Bir ülkede dini siyasete alet etmemek; üretimi arttırıp, sanayi ötesi topluma ulaşılmış demektir. Ve insanların Helal rızık-Helal lokma kazanması demektir. (Numan ALADAĞ)

İradesini kuvvetlendiren, ALLAH’ın  haram kıldığı faaliyetlerden uzak kalır ve yakalandığı hastalığın %50 ni yenmiş demektir. (Numan ALADAĞ)

Sanayicilik ve üretim, ibadetin bir çeşididir. Çünkü insanları, ALLAH’ın yassakladığı faaliyetlerden uzak tutar. (Numan ALADAĞ)

Maddi ve manevi varlıklarınız’dan hayır görebilmeniz için; dostlarınızla paylaşmalısınız. (Numan ALADAĞ)

Cehalet insanı her türlü huzur ve bereketten mahrum ettiğinin farkında mıyız? (Numan ALADAĞ)

Ramazan-ı şerif ile ilgili yazı dizilerimiz devam edecektir…
 
Bugün Ramazan’nın üçüdür
Cüzdan muhasebesi yapanlar bilmez kaçıdır
Aklı fikri para olanlar, ibadetten kaçandır
Sadakatla ibadet edenlerin affedilir suçu
Merhaba ya şehri Ramazan merhaba.
 
Cenab-ı Hak müjde verdi
Vücudumuzdan atar derdi
Riyakarları etti dertli
Bugün Orucun dördü
Merhaba ya şehri Ramazan Merhaba.


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun