Temsil ve tanıtma harcamalarında rekor!

Temsil ve tanıtma harcamalarında rekor!
23 Ocak 2023 09:46

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın merkezi yönetim bütçe giderlerine yönelik verilerine göre, kamu idarelerinin temsil ve tanıtma harcamalarında 2022 yılında rekor kırıldı. Harcama 2021 yılına göre yüzde 162 arttı.

 

 

Bakanlığın verilerine göre, 2022 yılında merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin, “Temsil ve Tanıtma” kaleminden yaptığı toplam harcama 974 milyon 578 bin TL olarak gerçekleşti. 2022 yılının başında temsil ve tanıtma için kamu idarelerine toplam 480 milyon 776 bin TL başlangıç ödeneği verildiği öğrenilirken toplam harcama, başlangıç ödeneğini yüzde 102,7 oranında aştı. 2022 yılında temsil ve tanıtma harcamasında 2021 yılına göre yaşanan artış ise kayıtlara, yüzde 162 olarak geçti.

Birgün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre, toplam 974,5 milyon TL olarak gerçekleşen temsil ve tanıtma harcamasının detayları da dikkati çekti. Buna göre, toplam harcamanın 407 milyon 41 bin TL’si tanıtma ve ağırlama, 567 milyon 537 bin TL’si ise toplantı ve organizasyon için kullanıldı.

 

 

Temsil ve tanıtma harcamaları nedir?

 
Temsil ve ağırlama giderleri, “Temsil, Ağırlama ve Tören Giderleri” isimli yönergede şöyle tanımlanıyor:

“Belediyeler ve kamu idareleri için: Kupa ve benzeri teşvik uygulamalarında bulunmak, gerçek ve tüzel kişilere plaket, ödül ve hediye vermek, çiçek göndermek, beldede göreve başlayan veya ayrılan protokole dahil kişiler için toplantılar düzenlemek ve hediye vermek…

Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, ve Bakanlar için: Geleneklere ve davetin şumulüne göre, ağırlama, konuklama, konutlandırma ve bu işlerle ilgili olarak hazırlıkların gerektirdiği giderlerle ziyafet, kokteyl, hediye, çiçek, bahşiş ve taşıma giderleri…”

 

 

“Şatafat muslukları kısılmıyor”

 
Merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin fahiş temsil tanıtım harcamalarına yönelik konuşan CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, “Vatandaş ekmek alamaz durumdayken dahi şatafat muslukları kısılmıyor” dedi. Türkiye’de iktidar eliyle yaratılan ekonomik krizin artık önlenemez bir hal aldığını belirten Emir, “Tek derdi evine ekmek götürmek olan vatandaşa kemer sıkmayı öğütleyenler kendileri harcadıkça harcıyor” diye konuştu. Emir, Tasarruf tedbirleri genelgelerinin kağıt üzerinde bırakıldığını vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Ne kamudaki araç sayısı azaltılıyor ne de astronomik harcamalar son buluyor. Vatandaşa, ‘Sıcaklığından faydalanmak için fırının kapağını açık tutun’ öğüdü verenler itibarlarından hiç ödün vermiyor. Temsil ve tanıtma harcamasının, krizin derinleştiği 2022 yılında 1 milyar TL’ye dayanmasını kabul etmiyoruz. Halkın vergileri ile oluşturulan bütçenin halka harcanması gerektiğine inanıyoruz.”