Tekne ve yatlar Göcek’i yuttu!

Tekne ve yatlar Göcek’i yuttu!
20 Haziran 2022 11:45

Tekne ve yat işgali altında olan Göcek, yeni liman projeleriyle yapılaşmaya açılıyor. Göcek Halk Meclisi’nden Ugan, “Koylara küçük kulübeler yapıldı; iskeleler uzatılıyor” diyerek yapılaşma sorununun büyüdüğünü kaydediyor.

 

 

Fotoğraf: Birgün

 

Birgün’den Aycan Karadağ’ın haberine göre Muğla’nın Fethiye ilçesinde kıyılar talan ediliyor. Bu talandan en çok etkilenen yerlerden biri de Göcek… Bölgede birçok yat limanı projesi için çalışmalar sürerken, uzmanlar betonlaşmaya karşı ilçenin artık dayanacak gücü kalmadığını vurguluyor. Uyarılar dikkate alınmazken, bölgede yeni projeler de yapılmaya devam ediliyor.

Dünyaca ünlü Göcek koylarının korunması ve yönetilmesine ilişkin çözüm modeli haftasonu düzenlenen, ‘Fethiye Körfezi, Göcek/Dalaman Koylarının Korunması ve Yönetimi Çalıştayı’nda ele alındı.

 

 

4 BİN YAT VE TEKNE

 

 

Çalıştay’ın ilk gününde Göcek’in koyları gezildi. Koylarda toplamda 7 marina bulunmasından kaynaklı deniz tekne ve yatların işgali altında olduğunu görüldü. Marinaların kontrolü ise MUÇEV başta olmak üzere özel şirketlerin kontrolü altında. Birkaç seneye kadar bin yüz tekne kapasitesi olan Göcek’te, şu anda yaklaşık dört bin yat ve tekne buluyor. Aralarında Rus milyarder Roman Abramovich’in ultra lüks yatı bile bulunuyor. Şu sıralar ise MUÇEV yat limanının kapasitesi arttırmaya çalışıyor. Tekne ve yatların yanında koylarda sayıları her geçen gün artan restoran, kulübe, duş, tekne bağlama yeri, şamandıra, tonoz, iskele gibi adlar altındaki yapılaşmalar da doğal ortama zarar veriyor.

Özel Çevre Koruma bölgesi olan Göcek’te tekne ve yatların yanında kıyılardaki yapılaşmalar bölge halkı tarafından kaygı ile karşılanıyor. Konuştuğumuz yurttaşlar, yapılaşmaların denizin doğallığını yok ettiği gibi deniz turizmini de olumsuz etkilediğini belirtiyor. Yurttaşlar ayrıca, bölgede tarihi eserlerin bulunduğunu ve birçoğunun envanteri bile yapılmadığını ifade ediyor.

 

 

YAPILAŞMA SORUNU BÜYÜK

 

 

Bölgede faaliyet gösteren marina ve yat bağlama iskeleleri haricindeki alanlarda, teknelerin bağlanması için oluşturulan mapa alanlarının ihale ile özel işletmelere devredilmesi isteniyor. Açılan davalar sonrası Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ihaleleri iptal ettiğini açıkladı. Bölge halkı ise hâlâ tedirgin.

Göcek Halk Meclisi’nden Onur Ugan, kıyılarda yapılaşma sorunun giderek arttığını kaydederek şöyle konuştu:

“Son zamanlarda salgınla beraber teknede yaşam arttı. Bazı koylarda tekneler 3-4 ay hiç kalkmadan orada kalıyorlar. Tabi bu teknelerden doğan atıkların alınıp alınmadığı konusu var. Altyapı şu an buna yeterli değil. Bu teknelerin atıkları tamamen layıkıyla alınmıyor. Diğer taraftan da çok ciddi anlamda kıyılarda yapılaşma sorunları var. Bazı koylara 2B uygulamasından ve imar aflarından sonra nasılsa af çıkar diye küçük kulübeler, binalar yapılmaya başlandı. İskeleler uzatılmaya başlandı. Ve mevcut bulunan bazı restoranlar büyümeye başladı. Nihayetinde geldiğimizde teknelerin gideceği koy sayısı azaldı. Normalde yıldızları izlemeye gelen insanlar kıyıda ışıklar, projektörler görmeye başladı. Bu da deniz turizminin, mavi yolculuk turizminin her geçen gün biraz daha çıkmaza girmesi anlamına geliyor.”