‘Tekmili birden; SBK olayı…’

‘Tekmili birden; SBK olayı…’
24 Haziran 2021 10:25

Dünya Gazetesi yazarı Zeynep Gürcanlı Sezgin Baran Korkmaz hakkında ABD’de Düzenlenen iddianemeyi yazdı.

 

 

Gürcanlı’nın “Tekmili birden; SBK olayı…” başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

 

Hikaye ABD’nin Utah eyaletinde başladı.

 

Mormon inancını takip eden bir tarikata üye iki kardeş, Jacop ve Isaiah Kingston, 2006 yılında Washakie adlı bir yenilenebilir enerji şirketi kurdular.

ABD federal hükümetinin atıktan enerji üretenlere yönelik bir teşvik programı var; atık kaynaklı yakıt üretenlere, galon başına yaklaşık iki dolar teşvik veriliyor.

Kingston kardeşler de bu teşvikten yararlanmak için başvuru yaptılar. Ancak sadece ürettikleri yakıt için değil, üretmedikleri için de teşvik aldılar. Bunun için ürettikleri yakıtları önce ABD içinde tırlara yükleyip gezdirdiler, sanki başka kentlerden atık alıp, yakıt üretmiş gibi yaptılar. Oysa dönüp dolaşıp gelen hep aynı yakıttı. Ama böylece ABD maliyesinden milyonlarca dolar teşvik aldılar.

 

Ardından sahneye Kaliforniya’dan Ermeni asıllı mafyavari bir işadamı girdi; Levon Termedzyhyan.

 

Termedzyhyan’ın sahip olduğu Noil adlı enerji şirketi ile ABD hükümetini dolandırmak için yapılan tezgah iyice büyüdü. Artık üretilmiş gibi gösterilen yakıtlar sadece ABD içinde dolandırılmakla kalmıyor, Panama’ya, Hindistan’a bile gönderilip, aynen geri getiriliyordu. Kingston Kardeşler ve Termedzyhyan bu yolla ABD maliyesini 511 milyon dolar dolandırdı.

 

Kara para nasıl aklanacak? Türkiye ve SBK devrede

 

Kazanç iyiydi de, bir de bu dolandırıcılık parasının aklanması gerekiyordu. İşte sahneye burada Sezgin Baran Korkmaz (SBK) girdi.

 

Yazının tamamımını okumak için tıklayın