Tekin: Güç birliğiyle aşacağız

Tekin: Güç birliğiyle aşacağız
23 Eylül 2013 14:53

”Seçimde ya otoriter yapıya evet ya da demokrasi ve özgürlüğe evet diyeceğiz.”

 

 

Almanya Federal Parlamento seçimlerinde “Kardeş parti” SPD’yi desteklemek üzere Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri Berlin’e çıkartma yaptı.

 

CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı, CHP Yurtdışı Koordinatörü ve CHP İstanbul Maltepe Belediye Başkanı Aday Adayı Ali Kılıç CHP Berlin Birliği tarafından düzenlenen “Gezi Parkı olayları, Yerel seçimler ve Türkiye’deki son gelişmeler” konulu bir toplantıya katıldılar.

 

Toplantının açılış konuşmasını yapan CHP Berlin Birliği Başkanı Ekrem Özdemir Gezi Parkı olaylarının Almanya’ya yansımalarını anlattı.

 

CHP Berlin Birliği tarafından IG Metal Sendikası’nda düzenlenen ”Gezi Parkı olayları, Türkiye’deki yerel seçimler ve Türkiye’de son gelişmeler” konulu panelde konuşan CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, AK Parti iktidarının küresel oyuncuların oyuncağı olmakla eleştirdi.

 

Bugün bakan olanların önemli bir kısmının Evren döneminde kamunun en üst yerlerinde görev yaptıklarını savunan Tekin dönemin başbakanı Bülent Ecevit’in ABD’de kendisine teklif edilen Ortadoğu projesini reddettiğini ve ondan sonra yeni bir anlayış olarak AK Parti’nin Türkiye’de getirildiğini iddia etti.

 

75a39832921243ee

 

Avrupa’nın AK Parti’yi ciddi değişimci diye tanıdığını ancak bunun öyle olmadığını anlatan Tekin, ”1 Mart tezkeresi olayın başlangıcıydı. AKP aynı anda siyasi parti olarak görmemek lazım. 2003 yılındaki 1 Mart tezkeresi CHP’nin önemli mücadelesi ve 99 iktidar milletvekilinin sayesinde reddedildi. Bu 99 milletvekili siyasetten men edildi. Tezkereye hayır dedikleri için siyasetten gittiler AKP’den tecrit edildiler” dedi.

 

Tekin, Türkiye’de yolsuzluk belgelerini yayınlanacak gazete ve TV kalmadığını belirterek bu konuda iktidarı eleştirdi.

 

Gürsel Tekin AK Parti’nin iktidara gelmelerinde kendi hataları da olduğunu ifade ederek özeleştiri yaptı.

 

Türkiye’de 12 Eylül döneminde kendisinin de birçok insanın cezaevi ve karakol gördüğünü ancak şu anki iktidar mensuplarının neden görmediğini sordu.

 

”Diktatörleri gönderiyorlar kendileri diktatörleşiyorlar” diyen Tekin, ”Irak’a demokrasi mi geldi. 170 milyar dolar petrol geliri olan bir ülkenin vatandaşları açlıkla karşı karşıya. Kaddafi gitti demokrasi mi geldi. Haçlı seferleri diyorlar ya haçlı seferlerin tam bir parçası oldular. Suriye’deki mesele ile ilgili Türkiye’nin çıkarı nedir diye sorduğumuzda cevap yok. 100 bin kişilik mülteci kampı kurdular daha savaş başlamadan. Oyunlar kurulmuş projeler çizilmiş. Herkesle düşman olduk” diye konuştu.

 

30 yıldır tüm ihmalkârlıkların sonuna geldiklerini ifade eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin, ” Siyasi partileri sendikalar STK’lar besler. Türkiye’de STK, sendikalar, barolar, üniversiteler yok. Sindirilmiş susturulmuş bir toplum üretildi” şeklinde konuştu.

 

Gürsel Tekin gelecek dönemde devletim tüm kurumlarıyla mücadele edeceklerini vurgulayarak istihbarat, yargı tüm bu gibi kurumların iktidar tarafından ele geçirildiğini iddia etti.

 

Türkiye’nin zamanında tüm karanlık süreçleri atlattığını dile getiren Tekin, ”Önümüzdeki dönem belediye seçimi yok ya otoriter yapıya evet ya da demokrasi özgürlüğe evet diyeceğiz. Ya savaşa hayır ya da barışa evet diyeceğiz. Güç birliği yaparak güç birliğiyle bu işi aşacağız. Gezi Parkı olayı klasik bir tepki değil otoriter yapıya başkaldırıdır. Burada Merkel Berlin’de herhangi bir park ile ilgili tasarrufu olabilir mi bu nasıl demokrasidir. Sormazlar mı kimse sormadı sormuyor.

 

Bir üniversite çıkıp ta başbakana sen park bahçe müdürü müsün diye sormadı. ODTÜ’de ağaca sahip çıkan insanlara başbakan ormana gidin yaşayın diyor. Siz orman kanunundan gelmiş olabilirsiniz buna itirazımız yok. Bu bedel ödenecekse başta Kılıçdaroğlu ve bizler ödeyeceğiz’‘ ifadelerini kullandı.

 

Türkiye’de iktidarın 11 yıllık sürecine bakıldığında birçok hukuksuzluk yaptığını iddia eden Tekin, ”İktidarın bir tek çaresi var. Bunun da otoriter sisteme geçmesi lazım. Başka çaresi kalmadı. Bedeli neyse o demokrasi özgürlük için gelin hep beraber olalım. Başbakan konuştuğu zaman diziler bile kesiliyor. Ana muhalefetin söyleyebileceği bir şey yok mu? 20 televizyon başbakanı canlı veriyor” diye konuştu.

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin Mustafa Sarıgül’ün CHP’ye katılması yönündeki iddialarla ilgili olarak, ”İsim vermeden belirteyim. Bu kritik süreçte kiminle bir oy fazla alacaksak onunla yola devam edeceğiz. Ama bu aday küresel oyucuların bir parçası olmayacak şeffaf olacak” dedi.

 

CHP’nin BDP ittifakı sorulması üzerine Tekin, ”Biz herhangi bir ittifak peşinde değiliz. Dil konusuna gelince CHP Kürt meselesi konusunda verdiği mücadele bellidir. Türkiye’de sekiz rapor hazırlanmış ve bunu da CHP ve SHP hazırlatmıştır. Genel başkanlarımız o dönemde DGM’lerde bu nedenden yargılandı” dedi.

 

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal Almanya’dan Türkiye’ye bakılınca karanlık bir Türkiye göründüğünü ancak kendilerinin bu karanlığa son vereceklerini ifade eti.

 

Tüm CHP’lilerin sonuna kadar mücadele etmeye devam ettiğini vurgulayan Tanal Türkiye’de bazı davalara da değinerek, mevcut davalardaki tek gerçekliğin iddianameyi düzenleyen Cumhuriyet Savcılarının bu iddianameleri yazabilecek bilgiye sahip olmaması olduğunu belirtti.

 

İddianamelerin şablon olarak hazırlandığını ve sadece imzaların savcılara ait olduğunu iddia eden Tanal, ”Savcılar bu bilgi ve birikime sahip değiller. Kes yapıştır kopyalamaya dair tespit davası açtım. Ankara mahkemesi bizi reddetti. Suni davalar suni deliller yaratıldı neticede davalar devam ediyor. Toplumun nasıl kıstırıldığı açısından bunlar önemli” dedi.

 

c73b5f1b7a75dca3

 

CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı da Adana’nın 10 yıldır AK Parti tarafından cezalandırıldığını kaydetti. Toplumun üzerindeki korkuyu Gezi olaylarıyla üzerinden attığını savundu. Demirçalı gençlere de teşekkür etti.

 

Demirçalı iktidarın ülkeyi Afganistan’a komşu yaptığını iddia ederek isim vermeden Suriye’nin Türkiye sınırındaki bazı örgütleri gösterdi.

 

CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı Türkiye’de gerçekten bir ağacın öldüğünü ve bir milletin uyandığını ifade etti. Artık Türkiye’de hiç bir şeyin eskisi gibi olmayacağını anlatan Sarı artık herkesin kendisini bu yeni duruma uydurmak zorunda olduğunu belirtti.

 

CHP Yurtdışı Koordinatörü ve İstanbul Maltepe Belediye Başkanı Aday Adayı Ali Kılıç Türkiye’de siyasetin yukarıda şekillendiğini ancak Avrupa’da ise aşağıdan yukarıya doğru yapıldığını ifade etti. CHP’nin iktidara ulaşabilmesi için yerel yönetimlerin çok önemli olduğunu ve birazda aşağıda siyaset yapmaya karar verdiğini belirterek Maltepe Belediye Başkanlığı’na aday adayı olduğunu ifade etti.

 

 

de0751a61c57b876

 

ha-ber.com