‘Tehlike çanları çalıyor’

‘Tehlike çanları çalıyor’
14 Temmuz 2022 10:05

Bloomberg yazarlarından enerji uzmanı Javier Blas, Avrupa’daki enerji krizinin daha kötü bir noktaya gelebileceği konusunda uyardı. Blas’ın aktardığına göre piyasalar, arz sıkıntılarının ve yüksek fiyatların 2024’e kadar sürmesini bekliyor.

 

 

Sözcü’de yer alan habere göre Enerji uzmanı Javier Blas, Bloomberg’de kaleme aldığı yazıda Avrupa’daki enerji krizinin göründüğünden çok daha kötü bir noktaya evrilebileceğine ilişkin uyarıda bulundu.

Söz konusu yazıya göre piyasalar, arz sıkıntılarının ve yüksek fiyatların 2024’e kadar sürmesini bekliyor.

Blas, doğalgaz fiyatlarının halihazırda Rusya-Ukrayna savaşının patlak vermesiyle martta çıktığı tüm zamanların en yüksek seviyesinin altında işlem gördüğünü belirtti. Ancak doğalgaz verilerine detaylı bakıldığında Blas’a göre savaşın beklenenden çok daha derin ve uzun süreli etkileri olabilir.

 

 

‘TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR’

 
Enerji uzmanı krizin kısa süreli etkileri üzerinden yeniden fiyatlanan gaz piyasasının 2023 kışı ve 2024 için aşırı düzeyde tehlike çanları çaldığını söyledi.

Son birkaç gün içinde, tüm Avrupa gaz fiyatı eğrisi çok daha yüksek bir seviyede yeniden fiyatlandı. Blas’a göre fiyat eğrisindeki kayma geçen ay gaz piyasasının en dikkate değer gelişimi olsa da Avrupa başkentlerinde yeterince dikkat çekmedi.

Ancak maliyeti üstlendiği için endüstri durumun son derece farkında.

Blas bir Alman imalatçısının martta, 2023’ün tamamı için gazı megavat saat başına 80 eurodan alabileceğini ancak şimdi fiyat riskinden korunmak için 145 euro gibi rekor bir düzeyde ödeme yapmak zorunda olduğunu belirtti.