"TARSİM'in yeniden düzenlenmesi gerekir"

"TARSİM'in yeniden düzenlenmesi gerekir"
8 Ağustos 2012 09:34

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Adnan Keskin, kısa adı TARSİM olan Tarım Sigortaları Kanunu’nun don ve dolu felaketlerini kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtti.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin, yaptığı yazılı açıklamada Türkiye’de milyonlarca çiftçinin TARSİM’in bu uygulamasından şikayetçi olduğunu belirterek, “En son Denizli’nin Beyağaç ve Sarayköy ilçelerinde meydana gelen dolu yağışında toplam 3 bin 500 dekar akın zarar görmüş, binlerce çiftçi perişan olmuştur. Bu tür afetlerin zararları karşılanmayacaksa TARSİM ne işe yarar?” diye sordu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın daha önceki bir soru önergesine verdiği yanıtta, dolu felaketi ve don olayının Tarım Sigortalan Kanunu kapsamında yer almadığını bildirdiğini ifade eden Adnan Keskin “Türkiye tarım için cennet gibi bir vatan olmasına karşın çiftçilerimiz cehennemi yaşamaktadır. Tarımda üretimin yaygınlaştırılması, geliştirilmesi ve üreticinin korunarak desteklenmesi ülke ekonomisi için büyük önem taşımaktadır’dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi verdi. Keskin, soru önergesinde şu soruları sordu: “Dolu yağışı dolayısıyla kan ağlayan üreticilerin zararlarının karşılanması için Beyağaç ve Sarayköy’ü afet bölgesi kapsamına almayı düşünüyor musunuz? Bu bölgelerde gerekli hasar tespit işlemleri yapılmış mıdır? Dolu yağışı ne kadarlık bir alanda etkili olmuş, kaç üretici zarar görmüş ve ne kadar bir ekonomik kayıp oluşmuştur. Sigorta kapsamı dışında kalan üreticilerin kamu kuruluşlarına olan borç taksitlerinin ödenmesi ertelenecek midir? Beyağaç ve Sarayköy ilçelerinde üreticilerin mağduriyetinin giderilmesi ve zararlarının karşılanması için hangi önlemler alınacaktır?”