‘Tarımsal gübrenin içme suyuna karıştığı kesinleşti’
5 Haziran 2024 11:34
CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Ulukışla İlçesi Hüsniye Köyü halkının içme suyu sorunu hakkında yaptığı şikayetleri içişleri Bakanına yazılı soru önergesi vererek gündeme taşıdı. Bakan yanıtında köy suyuna tarımsal gübrelemeye bağlı dönemsel nitrat oranı artığını doğruladı.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer Bakan yanıtı üzerinden yaptığı değerlendirmede ambalajlı sular ve de içme sularının ülkemizde sürekli ve düzenli kontrolünün insan sağlığı açısından şart olduğunu belirtti. Sağlığımızı, bedelini ödediğimiz su ile olsun bozmayalım” dedi.
Gürer, “Hüsniye köyümüzü ziyaret ettiğimde Köy halkı, içme sularında %68 oranında nitrat bulunduğunu söylediler. Bu suyun tüketilmesinin sağlık açısından uygun değildi. Buna rağmen, başka bir seçenekleri olmadığından bu suyu kullanmak zorunda kaldıklarını ifade ettiler.
Dört yıl önce köy suyu için dört adet drenaj yapıldığını ve bulunan suların içilebilir olduğunu söyleyen köylüler, 4500 metre mesafeden getirilmesi planlanan suyun halen bağlanamamasının insan sağlığı için ciddi bir sorun yarattığını dile getirdiler. Köylüler, bir an önce içilebilir su sağlanması yönündeki beklentilerini vurguladılar. Bu durumu Bakana sordum. Bakan, Nitrat olayını doğruladı. Gerekçe ise dönem dönem tarımsal gübreleme ile oluşan bir durum olduğunu belirtti” diye konuştu.
GÜRER SORDU, BAKAN YANITLADI
TBMM’ye CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer , konuya dair hazırladığı soru önergesinde şu sorulara yanıt istedi:
“Bakanlığınız tarafından, Hüsniye Köyü, Niğde ili ve diğer köylerdeki içme suları için en son hangi tarihte tahlil yapılmıştır?
2- Hüsniye köyünde 4 yıl önce açılan ve 4500 metre mesafedeki içilebilir suların köye verilmeme nedeni nedir?”
UYGUNSUZLUK TESPİT EDİLEN NUMUNELER YEREL YÖNETİMLERLE PAYLAŞILDI
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine cevap veren İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 2023 yılı içerisinde İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerince, Niğde ilindeki yerleşim yerlerinin tamamından bir denetim izleme numunesi ve iki ile dört arasında kontrol izleme numunesinin alınarak uygunsuzluk tespit edilen su numune sonuçları hakkında ilgili yerel yönetim birimlerine bilgi verildiğini belirtti.
NİTRAT PARAMETRESİ UYGUNSUZ ÇIKTI
Hüsniye Köy halkı tarafından %68 oranında nitrat tespit edildiği belirtilmişti. Konuyu gündeme taşıyan CHP’li Gürer’in sorusuna İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “ Ulukışla ilçesi Hüsniye köyünün içme suyu ihtiyacının iki sondaj kuyusu ve cazibeli kaynaklardan karşılandığı, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından alınan kontrol izleme numunelerinin yapılan analiz sonuçlarının, İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun olduğu, tarımsal ekim ve dikimin yoğun olduğu dönemlerde yapılan incelemede suyun Nitrat parametresi yönünden uygun olmadığı, ancak son olarak 25.09.2023 tarihinde alınan son kontrol izleme numunesi sonucunda İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun olduğu görülerek söz konusu Nitrat değerinin tarımsal gübrelemeye bağlı olarak yüzeysel ve dönemsel bir kirlilik olduğu anlaşılmıştır.” ifadeleri kullandı.
YATIRIM İÇİN EKONOMİK VE VERİMLİ BULUNMADI
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Hüsniye köyüne yönelik olarak kaynak suyu ile ilgili proje çalışmasının yapılmış olduğunu, ancak kaynağın debisinin yetersizliği ve yatırımın hat uzunluğu dikkate alındığında yapılacak yatırımın ekonomik ve verimli olmayacağını belirtti.
KAYNAK SUYU BULUNDU, İZLENMEYE ALINDI
Bakan Yerlikaya, 2023 yılında Niğde İl Özel İdaresi ekiplerince yapılan Hüsniye köyünde ilave kaynak bulma çalışmalarında 0,80 L/sn suyun bulunarak bu kaynak suyunun izlemeye alındığını belirtti.
GÜRER, “SULAR SÜREKLİ İZLENMELİ”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Bakan Yerlikaya yanıtı üzerine yaptığı değerlendirmede içme sularının sürekli ve düzenli denetiminin şart olduğunu söyledi. Gürer, “Ülkemizde çok sayıda ambalajlı su ürünü yanında sürekli kullanılan içme suları doğal kaynak ya da yeryüzüne kendi cazibesi ile çıkmadığı için kuyu yöntemi ile çıkarılan sulardan oluşmaktadır. Bu sular mevsimsel etkiler yanında Bakan yanıtında da yer aldığı gibi farklı dönemlerde Nitrat değerinin tarımsal gübrelemeye bağlı olarak yüzeysel ve dönemsel bir kirlilik oluştuğu görülebilmektedir. Tarım ilaçları, gübre, hayvan atıkları ve çürüyen yapraklarla oluşan atıklar yeraltı sularına süreç içinde katılabildiği gibi suların yeryüzüne çıkış ya da yüzey sularının çevresel etkileşim ile istenmeyen içeriklerle buluşması olası olmaktadır. Fahiş fiyata eren ambalajlı sular dahil tüm tüketilen suların sürekli, düzenli ve çok kısa aralıklarla kontrolü sağlanıp sularda rastlanabilecek istenmeyen durumlar için derhal önlem alınması şarttır. Yüzey suları, yeraltından yeryüzüne doğal çıkan sular ve de kuyu suları içme suyu, ambalajlı su olarak değer bulduğu süreç insan sağlığı açısından çok önemli olduğu yadsınamaz. Tükettiğimiz su bedel ödeyerek sağladığımız şudur. En azından bedel ödediğimiz su ile olsun sağlığımızı yitirmeyelim. Bu nedenle su denetimleri sürekli izleme ve takibi daha sık aralıklarla sürdürülmelidir “ diye konuştu.