Tarih’te Türk Kızılayı ve hizmetleri

Tarih’te Türk Kızılayı ve hizmetleri
24 Mart 2016 16:32

Ey Yüce Türk İslam alemi! Bugünkü sohbetimizde, Kahraman Türk Milletinin tarih, gelenek ve Türk Kızılayı’nın önemine kısaca temas etmek istiyorum.

 

 

 

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

İyilik etmek, fenalıktan sakınmak hususunda biribirinizle yardımlaşın. Günah işlemek ve haddi aşmak üzerinde yardımlaşmayın. (Kur’an-ı Kerim)

 

İyilikle kötülük bir olmaz, (sen kötülüğü) en güzel şeyle sav, o zaman bakarsın ki seninle arasında düşmanlık bulunan kimse, sanki sıcak bir dost oluvermiştir. (Kur’an-ı Kerim)

 

İyiliğin şerefi, çabuk yapılmasındadır. (Hz. Ömer (r.a.)

 

Türk Kızılay’ı nasıl kuruldu? 11/Haziran/1868 tarihinde İstanbul’da kurulmuştur. 14/Nisan/1877 yılında Osmanlı Hilaliahmer Cemiyeti, 1923 yılında Türkiye Hilalıahmer Cemiyeti olarak ad değiştiren derneğe Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından 1935 yılında Türkiye Kızılay Derneği adını vermişti. 13/Eylül/1925 tarihinde derneğin genel merkezi İstanbul’dan Ankara’ya nakledilmiştir.

 

Türk Kızılay Derneği bir asırdan fazladır şerefli geçmişi içinde; gerek yurt içinde gerek yurt dışında insanlık uğrunda büyük hizmetler görmüş, Trabulusgarp, Balkan, 1’ci dünya, Kıbrıs barış harekatında İstiklal savaşlarında son derece faydalı hizmetlere imza atmıştır.

 

Sosyal dayanışmanın, insani yardımlaşmanın, sembolü olarak Türk Kızılay’ının bir asırdan fazla dır gurur verici tarihi ile insanlar arasında ırk, din, dil gibi hiçbir ayrım ve fark gözetmeden yardıma muhtaçlara yardım elini uzatmakta
en köklü sosyal yardım’ın bir dilimi olan Türk Kızılay’ı yurt içinde ve yurt dışında yaptığı her türlü yardımların yanı sıra, yurt sağlığının korunması ve değiştirilmesine yardımcı olmak amacıyla çalışmalarını yıldan yıla arttırmakta, yardımlarını sosyal hizmet alanlarına kaydırmış bulunmaktadır.

 

 

Sosyal dilim kuruluşlarının en başta gelen Türk Kızılayı, Cenab-ı Allah’ın inayeti ile, Allah’ın emrettiği bu sosyal yardım hizmetlerine devam edecektir. Hayır işleri leke götürmez. Bu hizmetlerin sonunda resmi kanallar ne istiyorlarsa onlar kaleme alınmalı hesapları yüzlerinin akı ile verilmelidir. Bu hesabın bir de hepimizin bildiği gibi büyük hesapları var. Saçı bitmedik yetimlerin hakları da bir bir sorulup, onaylanacaktır.

 

İslam dini, insan sevgisine, dolayısıyla şefkate büyük önem verir. Şefkat, sadece insanlara değil, hayvanlara ve ağaçlara karşı da gösterilmelidir. Peygamberimiz Haz. Muhammed (s.a.v.) hadis-i şeriflerinde: ”Günahkar bir kadın, su dolu bir kuyunun başında, susuzluktan bayılacak hale gelmiş bir köpek gördü. Ayağından papucunu çıkararak su çekti ve köpeğe içirdi. Allah bu yüzden onun günahlarını bağışladı”.

 

Hz. Aişe (r.a.) validemiz. ”Ya Resulullah mübarek gecelerde nasıl dua edeyim” dediler. Hz. muhammed (s.a.v.) ”Ya aişe Allahümme inneke afüvvün tuhibbül affe fa’fu anni- Yarabb’i sen affedicisin, affetmeyi seversin, ne olur benim günahlarımı da affeyle de” buyurdu.

 

Türk Kızılayı, yaklaşık 148 yıldır yurtiçi ve yurtdışına, ayrım yapmadan bağımsız yardım yapmaktadır. Yaptığı yardımlar tarihte de yerini almıştır. Onun içindir ki, Türk Kızılay yöneticileri, Allah, Kur’an, Hz. Muhammed, Hadis-i şerif, Vatan ve Ay-Yıldızlı Şanlı Türk Bayrağının da sevgisini ruhunda taşıyanlara emanet etmeliyiz. Her Türk vatandaşının, sosyal dilim kuruluşlarının en stratejik bir dilimi olan Türk Kızılayı’na el ve gönül birliği ile yardımcı olmalıdır. Cenab-ı Allah, yaptığınız yardımları kabul etsin.

 

Cümle vatan şehitlerini ve Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmet, Gazileri minnetle anar. Yaralılara acil şifalar diliyorum.

 

ÖZDEYİŞLER: FEHİM AYDIN (GAKKOŞ)

 

Türk Kızılay’ı, her yere; tarihi Türk geleneklerine göre, inanç ve vazgeçilmez kararlılıklarıyla daima hizmet aşkını sürdürmüştür. (Fehim Aydın hukukçu-eğitimci)

 

İnsanlara yardım ve dayanışma düşüncesi; Türk Milletinin gurur ve iftihar kaynağı olmuştur ve ebediyen de olacaktır. (Fehim Aydın hukukçu-Eğitimci)

 

Bir toplumun huzur içinde yaşayabilmesi için yardımcı olmayan, nasıl yaşadığının farkında olamaz. (Fehim Aydın Hukukçu-Eğitimci)

 

İyilik ve yardım yapmayı ruhunda taşıyıp fidanını diktiğin müddetçe; o fidan meyve vermeye başladığı zaman, sende o meyveleri yiyerek şifadan payını alacaksın. (Fehim Aydın hukukçu-Eğitimci)

 

Yardım ve iyilik, Türk Milletinin vazgeçilmez geleneklerindendir. (Fehim Aydın Hukukçu-Eğitimci)

 

Eğitim, yardımlaşma, dayanışma, yardımlaşmadan ve Allah korkusundan mahrum toplumlar, her an yıkılmaya müsaittirler. (Fehim Aydın hukukçu-Eğitimci)

 

Kaynakça:

Hadis-i şerifler. Mev’iza-i Hasene Yazar: Hasan Burkay 2003
Fehim Aydın (Gakkoş) Hukukçu-Eğitmen

 

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun