Tam bir siyasi etik hali

Tam bir siyasi etik hali
17 Mayıs 2020 12:26

Kılıçdaroğlu, önümüzdeki genel seçimlerde yeni kurulan DEVA ve Gelecek partilerinin TBMM’de grup kurabilmeleri için onlara, gerekirse, tıpkı İyi Parti’ye olduğu gibi, milletvekili verebileceklerini açıkladı.

 

 

Safile USUL H&H YORUM

 

 

Bu açıklama iktidar cephesini hoplatmış olmalı ki, doğrudan MHP Genel Başkanı Bahçeli açıklama yaptı.

 

Kılıçdaroğlu’nun söylediği tabii, çok, siyasi sinir ucu bir konu, zira bu seçim sisteminde TBMM’ye giremeyecek iki siyasi parti, bu yolla TBMM’ye girip, grup kurabiliyor ve ne oluyor, siyasi iktidarın Meclis’deki sandalye sayısı azalıyor.

 

Oysa şunu herkes baktığında görebilir ki, 2002’den beri TBMM’de siyasi iktidarın mutlak hakimiyetinin ardında seçim barajı kalkanı var.

 

Adil bir seçim dağılım sistemi olsa, tek başına bunca yıl toplumun değişik kesimlerinin demokratik hakları üzerine bu şekilde oturmak mümkün olmayacaktı.

 

Ve, Kılıçdaroğlu’nun yaptığı bu açıklama tam bir siyasi etik hali.

 

Siyasi etik, en başta, seçmenin oyunun en adil şekilde Meclis’te temsilini sağlamaktır.

 

Siyasi etiksizlik ise, tek başına iktidar olabileyim diye 20 sene başkalarının oyunun üzerine sandalye atmaktır.

 

Bir milletvekili para veya kişisel çıkar karşılığında grup değiştiriyorsa TBMM’de, bu siyasi ahlaksızlıktır.

 

Ama Kılıçdaroğlu gibi, amaç oyların TBMM’de temsil edilmesi ve bir siyasi partinin başka seçmen segmentlerinden gelen oyların üstüne oturmasını engellemekse, sonuna kadar siyasi ahlaktır.

 

Hayatta aslolan prensibin özüdür.

 

Hukuk da böyle tekamül etmiştir zaten.

 

BUNLARDAN DAHA KAÇ TANE VAR

 

Son bir haftada üniversitede akademik kadro işgal eden iki kişi, kız çocuklarına duydukları iştahı ifade eden sözlerle kamuoyuna yakalandılar.

 

Utanma da yok, “Kızlar 12 yaşında offfff, ne sağlamdır, offf ne doğururlar” şeklinde konuşuyor, acaba kız kardeşi filan da mı yok bunun. Veya komşuların çocuklarına bakarken, “Offf, bu ne doğurur” diye mi bakıyor. Bir diğeri de en pespaye şekilde, “IIIııı, oooo, kızları da görü’cez şimdi” diye sırıtıyor. Aptallık da diz boyu. Yanındaki teknik görevliye sormuyor bile, nedir, ne oldu, yayında mıyız diye. Öyle salmış kendini, kız çocuklar aklını almış.

 

Şimdi…

 

Bir ülkede, bir hafta içine iki üniversite görevlisinin bu sözlerle yakalanmış olması, sistem teorik olarak şunu gösterir…

 

Bu ülkede bunlardan çok çok daha fazla var ama bilinmiyorlar.

 

Çünkü….

 

Bir sistemde mevcut olguların reel sayısını, tesadüfen yakaladıklarınıza endeks edebilirsiniz.

 

 

Safile USUL Twitter

 

 


Yazarın Son Yazıları:
AKP seçmeninden oy alacak
Mütekabiliyet
Kuyruğundan iyi tutuyor