Taksim ilk yardım “Kapanmasın” eylemi

Taksim ilk yardım “Kapanmasın” eylemi
10 Eylül 2013 15:20

Taksim İlkyardım Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak bilinen yeni adıyla Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi , bina yenilenmesi için 13 Eylül Cuma günü mesai saati bitiminde tamamen kapanarak, Gaziosmanpaşa’ya taşınacak.

 

Bu karar hastane çalışanları ile bazı hasta ve hasta yakınlarının tepkisine yol açtı. Hastane yönetimi de tepkiler ve iddialar üzerine basın açıklaması yaptı.  Hastane bahçesinde 12.00’de, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası eylem yaptı. Eyleme İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel de destek verdi.

 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası temsilcisi Ferdane Çakır, “Taksim Meydanı başta 1 Mayıs kutlamaları olmak üzere gösteri ve protestoların çok fazla yaşandığı, kültürel öneme sahip bir meydandır. Bu alanda gerçekleşen olayların tıbbi yansımalarını hastanemiz karşılamaktadır. Hastanesiz kalan bir Taksim’de yaralı ve kazazedeler hastanelere daha geç ulaşacak, istenmeyen olaylar yaşanacaktır. Hastanemiz acil birimi, travma tecrübesi ve olay yerine yakınlığı sebebiyle bir çok insanımızın hayatını kurtarmış, kalıcı olabilecek sakatlıkları, erken müdahale şansı olması nedeniyle geçici hale getirebilmiştir. Ülkemize gelen yabancı diplomat ve siyasetçilerin (Rasmussen, Lavrov örneklerinde yaşandığı gibi) acil sağlık sorunları olduğunda yakın ve kamu hastanesi olması nedeniyle tercih edilmiştir. Taşınma halinde acil müdahalede gecikmeler olacak, bu durum ülkemizin prestiji açısından problem yaratabilecektir” dedi.

 

“İTİRAZIMIZ BU YÖNETİM ZİHNİYETİNE”

 

Açıklamada konuşan İstanbul Bağımsız milletvekili Levent Tüzel de, “Bu hastanenin taşınmasına karar veren bakanlık ve kamu hastaneler birliği, tıpkı siyasi iktidar gibi, nasıl Gezi parkında Topçu Kışlası’nı yapmak isterken Cihangir’e, Beyoğlu’na, burada yaşayan yurttaşlara sormadan karar verirken, burada da sağlık hizmeti alan Beyoğlu’na, Cihangir’e burada yaşayan yurttaşlara bu hastanenin geleceğine dair, buradaki sağlık emekçilerine bir görüş sormuş, onların düşüncesini almış değil. İtirazımız bu yönetim zihniyetine” dedi.  Tüzel, “Buradaki sağlık emekçilerin talepleri doğrultusunda 21 Ağustos’ta Sağlık Bakanlığı’na sorduk. ‘Kamuoyunda, gazetelerde bu hastanenin Gaziosmanpaşa’ya taşınacağı, ve yerine alışveriş merkezi gibi bir takım çalışmaların düşünüldüğü tartışılıyor ne diyorsunuz’ diye sorduk. Hala yanıt alabilmiş değiliz. Şimdi Cuma günü buraya kilit vuruluyor. Deprem nedeniyle yapıların sağlamlaştırılması elbette hepimizin istediği bir şey. Ama bu yeni sorunlara, sağlık hizmetinin ortadan kaldırılmasına yol açmamalı” dedi. Hasta olan eşini 4 yıldır Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne getirdiğini söyleyen 72 yaşındaki Sabiha Tokalaçoğlu, ?Biz doktorlarımızın orda durmasını istemiyoruz. Benim beyim de çok hasta bizim burası evimiz sanki. Kapanmasını istemiyoruz” diye konuştu. Cihangir’de oturduğunu söyleyen Mustafa Kocagil, “Beyoğlu’nda gezenlerle birlikte 5 milyon insanın ihtiyacına cevap veriyor bu hastane. Bir de burada oturan insanları siz neden gönderiyorsunuz Gaziosmanpaşa’ya. Burada İtalyan Hastanesi var. Yıllardır bomboş. Orayı kiralayın, ya da Gümüşsuyu Askeri Hastanesi’ni açın” diye konuştu.

 

“BİR AKSAMA OLACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUZ”

 

Dışarıda gelişen tepkiler üzerine hastane yöneticisi Doktor Cihangir Tayfur  açıklamalarda bulundu. Başhekimlik makamında konuşan Tayfur şunları söyledi; “Şuan ki hastanemiz modern sağlık anlayışına çok uygun değil. Örnek vermek gerekirse odalarımız 8 kişilik koğuşlar halinde 8 tane de refakatçi olduğunu düşündüğünüzde 16 kişinin birlikte geceyi gündüzü beraber geçirdiği ve koridorda da bir erkek bir bayan tuvaletinin olduğu fiziki şartlar mevcut. Gideceğimiz hastanede odalar tek kişilik banyo tuvaleti odanın içerisinde. LCD televizyonu var. Mobilyalı ve buzdolabı var. Mevcut şartlarla o şartları karşılaştırdığımızda hem hasta mahremiyeti hem de kaliteli hizmet alma açısından buranın artık ömrünü tamamladığını söyleyebiliriz. Taksim’i kullanan hastaların, fiziki uzaklıkları çok olmayan Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ni kullanmalarını öneren Tayfur, ‘ayrıca şuan ki acil servisin bulunduğu yerde 112 istasyon kuracak. Acil ilkyardım istasyonlarımız olacak. Denildiği gibi sağlık hizmetinde bir aksama olacağını düşünmüyoruz”

 

‘İnşaat ne kadar sürecek. Daha sonra ne olacak. Yeniden devlet hastanesi mi yapılacak?‘ sorusuna Cihangir Tayfur, “Burada 16 bin metrekarelik alanda hizmet veriyoruz. Artık ihtiyaca cevap veremeyecek konumdayız. Yeni yapılacak hastanemiz, ki projesi çizildi, Kültür Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’na onaya gönderildi. O proje devam ediyor. Allah nasip ederse burada 50 bin metrekarelik, 250 yataklı bir hastane inşaatımız olacak. Tabi ki devlet hastanesi olacak” dedi.