Tabiatın şifalı armağanlarından baş kereviz…

Tabiatın şifalı armağanlarından baş kereviz…
27 Eylül 2013 09:44

Saygıdeğer Halkın Habercisi okuyucuları! Yazımızın konusu, baş kereviz hakkında olacaktır.

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

1- Hadis-i şerif: Mü’min de iki huy birleşmez; Nekseklik, yalan. (C. II, s. 188.)

 

2- Hadis-i şerif: İbadet yetmiş kapıdır (Kısımdır), en üstün kısmı helal rızık kazanmaya çalışmaktır. (K. II, s. 118.)

 

3- Hadis-i şerif: Emin kişi oluş rızkı celbeder, hıyanetse yoksulluğu. (C. II. 103.)

 

 

Yaşam kalitesini yakalamış ve vicdan muhasebesi yapmış insan huzurlu insandır. Vicdan muhasebesi yapan huzurlu kişinin kendisi ve çevresiyle samimi barışık olmasını, belli bir gücü ve başarabilmeyi de içeren, maddi ve manevi mutluluklarla dolu bir duygu yelpazesine varabilmesini sağlar.

 

Saygıdeğer okuyucularımız! Diyeceksiniz ki, baş kerevizin şifası ile bu paragrafta yazdıkların ile ne ilgisi var? Asıl konumuz; helal kazanç ile beslendiğimiz zaman, daha sağlıklı, bereketli ve huzurlu bir yaşam sürdüğümüzü görmemiz değilmidir?

 

Yüce Türk İslam alemi olarak, iyi bilmeliyiz ki, bu dünya ahirete hazırlık yapan bir sınav (İmtihan) yeridir. Bu dünya da helalından kazanıp sağlıklı beslenirsek, ALLAH’a karşı olan görevlerimizi daha sağlıklı bir şekilde yapma imkanını yakalamış oluruz. Maddiyata (Dünya işlerine) önem verdiğimiz kadar maneviyata (Ahirete) da önem vermeyi ihmal etmemeliyiz ki, Cenab-ı ALLAH, yaptığımız ibadet ve duaları kabul etsin. Haram kazanç ile beslendiğiniz zaman, hastalıklara yakalanıp, o haram kazanç ile sürekli kimyasal içerikli ilaçlara ve diğer lüzumsuz masraflara gideceğini unutmamalıyız. Yüce Türk İslam aleminin, samimiyetle Müslümanım diyebilen önder ve önder aday adaylarına ihtiyacı vardır. Hem haram olan kazanç faaliyetlerin olacak, hem de Müslümanım diyeceksin ha! Olamaz böyle şey…

 

Baş kerevizin çok kıymetli bir kış sebzesi olduğunu, Yüce Türk Milleti olarak biliyor muyuz?

 

Baş kerevizin damla hastalıklarına, karaciğer ve dalak tıkanıklığını açmada, böbrek ve karaciğeri çalıştırır. Kalp ve Akciğerleri kuvvetlendirir. Böbrek tembelliği olanlara çok faydalıdır. Kalp yorgunluğu olanlar, kereviz sezonunu ihmal etmemelidirler, Zamanla kalbi kuvvetlendirir.

 

Baş kerevizin birleşimindeki aromalar (Esanslar) böbrekleri, akciğeri ve karaciğeri dezenfekte eder, oralardaki hastalıkların erken iyileşmesine yardım eder. Baş kereviz de, yaprak kereviz gibi, kadın ve erkekteki iktidarsızlığı giderir.

 

Düzenli kullanıldığında kan şekerini ve yüksek tansiyonu düşürücü etkisi vardır. Böbrek taşı düşürmede, baş ve yaprak kerevizden daha çok tohumları etkilidir.

 

Üç kilo baş kerevizi beş litre suda 20-30 dakika kaynatıp, suyunu süzün, üç çay kaşığı gülyağı ve bir su bardağı doğal ev yapımı sirke katarak, yedi gün ara vermeden her gün banyoda cildinize 15-20 dakika masaj yaparsanız; kaşıntı, uyuz hastalıklarına, kızamık hastalığının başlangıcında kızamık tedavisi için çok faydalıdır.

 

İdrar yollarının tıkanıklığında, baş kereviz kaynatılıp suyu içilirse, idrar yollarında ki iltihaplanmayı ve tıkanıklığı giderir.

 

Baş kereviz kanı temizler, ciltteki morarmayı giderir ve cildinizi güzelleştirir. Kimyasal içerikli kozmetik ürünlerinden 20 kat daha etkilidir.

 

Panzehir ilaç yapımında, baş kereviz katkı maddesi olarak da kullanılıyor.

 

NOT: Kereviz baş ve yaprak olarak ne kadar çiğ yenirse o kadar faydası artar. Baş kerevizin suyunu katı meyve sıkacağından sıkıp, günde iki su bardağını dörde bölerek içilebilir.

 

Kereviz hafif ateşte pişirilmelidir. Ateşten indirdikten sonra, faydalı maddelerinin uçmaması için, tencerenin kapağını açmayınız. 30 dakika dinlendirildikten sonra süzülür. Süzülen suya 1-2 limon sıkarak için, çok şifalıdır, böylece suyunu da değerlendirmiş olursunuz.

 

YAN TESİRİ:

Böbreği okzalat taşı veya kumu yapanlar kerevizi az yemelidir. Hamile kadınlar ve çocuk emzireler kereviz yememelidir. Çocuk düşürür, emziren annenin sütü azalır. Baş kereviz tohumu toprak bir kapta yakmadan kavrulup öğütüldükten sonra kullanılmalıdır. Eğer kavrulup, un haline getirilmezse, kusturur. Sara (Epilepsi) sorunu olanlar kereviz yememelidir. Migreni olanlarda dikkatli kullanmalıdır.

 

Libya-Misurata şehrinde ikamet eden Türklerden, balıklı kereviz böreği tarifi:

 

Malzeme:

1- 1,5-2 kilo kök kereviz

2- 400-500 gram ayıklanmış kılçıksız taze balık, taze balık bulunmaması halinde, ton balığı da kullanılabilir.

3- Bir dal yaprak kereviz ve yarım demet maydanoz.

4- İsteğe bağlı, bir tatlı kaşığı biber salçası.

5- Yeterince tuz, bir yemek kaşığı rendelenmiş taze zencefil, taze zencefil yerine iki çay kaşığı toz zencefil de kullanılabilir.

6- Altı adet hazır yufka, veya yufka evde de hazırlanabilir.

7- İki yemek kaşığı zeytinyağı, bir yumurta, yarım su bardağı süt ve iki adet limon.

 

Hazırlanışı:

Kök kereviz soyulup hemen kaynamakta olan limonlu suyun içine atılır ve tam haşlanmadan indirilip süzülür. Kereviz balık ile karıştırılır ve diğer malzemeleri de katarak harç haline getirilir. Tepsinin tabanı zeytinyağı ile yağlanır, yufka tepsiye serilince üzerine sütte çırpılmış yumurta sosu fırça ile yufkaya sürülür, ikinci yufkada aynı şekilde soslanır ve üçüncüsü de aynen soslanıp hazırlanan harç tamamen yufkanın üzerine eşit serilir ve diğer üç yufka da sütlü yumurtalı sos ile soslanır ve üst tarafı da soslandıktan sonra Önceden 200 derece ısıtılmış fırına sürülür, altı ve üstünün piştiğini kontrol edip, fırından çıkarıp sıcak sıcak servis ederek tüketilmesi daha lezzetli olur.

 

Önemli Not: Hazırladığınız balıklı kereviz böreği dört saat içerisinde tüketilmelidir. Kesinlikle bekletilmemelidir. İhtiyacınız kadar yapınız. Afiyet olsun.

 

Börek ile ilgili soru ve önerilerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

İletişim: [email protected]

 

Süzülen suyu da soğuduktan sonra şifa niyetine içebilirsiniz. Kesinlikle suyu dökmeyin.

 

Vatan şehitlerini, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK’ü ve nesli tükenmiş Müslümanları Rahmetle, Gazileri minnetle anar. Hastalara acil şifalar dileriz.

 

Tedavi, hastalıktan daha acı verici olmamalıdır. (Alvin Tierstein)

 

Hakikatın ömrü sonsuzdur. (F. Herczek)

 

Hastalık hissedilir de, sağlık hissedilmez. (Thomas Fuller)

 

Hastalık dediğin şey atla gelir, yaya gider. (Paul Heyse)

 

İlk hata saflığın, fakat sonrakiler suçun ürünleridir. (Oliver Goldsmith)

 

Hatalar, ekseriya en iyi öğretmendir. (J.A. Froude)

 

Basit insanlar sahip oldukları nimetin değerini, elden çıkmadıkça bilmezler. (Sophokles)

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun