“Suriye’ye operasyon düzenlenmezse..!”

“Suriye’ye operasyon düzenlenmezse..!”
5 Eylül 2013 09:45

İsveç’te temaslarda bulunan ABD Başkanı Barack Obama İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt ile Stockholm’de ortak bir basın toplantısı düzenledi.

 

Suriye’ye muhtemel askeri operasyonla ilgili soruları yanıtlayan Obama, Suriye’de kimyasal silah kullanıldığını ve bunun sorumlusunun Beşşar Esad olduğunu vurgulayarak, “Suriye’ye operasyon düzenlenmezse saldırılar artar” dedi.

Obama Suriye’nin kimyasal saldırısına karşı etkili yanıt verilmesi gerektiğini söyledi.

Kongre’nin Suriye’ye müdahale kararını onaylayacağına inandığını belirten Obama, “Kongre’nin bu operasyona ‘evet’ diyeceğine inanıyorum” dedi.

ABD’nin istihbarat ve askeri kapasitesinin çok güçlü olduğunu hatırlatan Obama, “Suriye’de kimyasal silah kullanıldı bundan eminim, İran ve Suriye bile inkar etmedi. Elimizde sarin gazı gösteren oradaki insanlardan alınan örnekler var. Suriye’de muhaliflerin elinde kimyasal silah kullanma kapasitesi yok” şeklinde konuştu.

“Suriye’de olanlar kimyasal silah kullanımıyla değişti. 400 çocuğun öldürüldüğünü gördüğüm zaman adım atılması gerektiğini düşündüm” diyen Obama, uluslar arası normların uygulanması gerektiğini belirtti. Obama, operasyonun zaman bakımından kısıtlı olacağını da vurguladı.

İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt da Suriye’de kimyasal silah kullanımını kınadı.