Suriye’ye askeri operasyon

Suriye’ye askeri operasyon
26 Ağustos 2013 10:46

ABD, İngiltere ve Fransa Suriye’ye müdahale konusunda anlaştı.

 

ABD, İngiltere ve Fransa’dan yapılan en üst düzey açıklamalar, üç ülkenin liderleriin hafta sonu temaslarında Suriye’ye askeri müdahale konusunda anlaştığına işaret ediyor. Müdahale seçenekleri arasında bir hava operasyonu düzenlenmesi ihtimali öne çıkıyor.

 

ABD’de Obama yönetiminin üst düzey isimlerinden biri dün yaptığı açıklamada Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın geçtiğimiz hafta siviller üzerinde kimyasal silah kullandığı konusunda “çok az şüphe” olduğunu belirterek ABD’nin Suriye’de askeri müdahaleye bir adım daha yaklaştığının işaretini verdi. Yetkili Suriye yönetiminin Birleşmiş denetçilerinin bölgeye girişine izin verilmesi konusunda da “güvenilir olmak için çok geç” yorumunu yaptı.

Yetkili yazılı açıklamasında, “bildirilen kurban sayısına, öldürülenlerin ve yaralananların bildirilen semptomlarına, görgü tanıklarının ifadelerine ve açık kaynaklar, ABD istihbaratı ve uluslararası ortakları tarafından toplanan diğer olgulara bakıldığında, bu olayda Suriye rejiminin siviller karşısında bir kimyasal silah kullandığı konusunda çok az şüphe var” dedi.

Yetkilinin adının açıklanmaması kaydıyla yapılan açıklama ABD Başkanı Barack Obama’nın cumartesi günü Beyaz Saray’da ulusal güvenlik ekibiyle yaptığı görüşmenin ardından geldi ve daha önceki açıklamalara kıyasla daha sert bir ton içeriyor.

 

İNGİLTERE VE FRANSA DA MÜDAHALE YANLISI

 

ABD’nin yanı sıra saldırıya “ciddi yanıt” verileceği uyarılarını yapan İngiltere ve Fransa’nın söylemleri de gittikçe sertleşiyor.

İngiltere Başbakanı David Cameron askeri müdahale isterken hükümet kaynakları Londra ve müttefiklerinin hava saldırıları, uçuşa yasak bölge uygulanması ve Suriye’deki isyancıların silahlandırılması gibi bir dizi seçeneği değerlendirdiğini belirtiyor. Hava saldırıları en olası tepki gibi görünüyor.

Cameron’ın cumartesi gecesi Obama’yla dün de Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’la yaptığı telefon görüşmeleri sırasında rejimin önemli hedeflerine füze saldırısı düzenleme seçeneği de görüşüldü.

İngiltere Başbakanlığı’ndan yapılan açıklamada BM’nin desteğinin aranabileceği ancak tek taraflı müdahaleye de hazırlıklı olunduğu belirtildi.

Dışişleri Bakanı William Hague, “21’inci yüzyılda kimyasal silahların rahatça kullanılması ve bir sonucu olmaması ihtimali düşünülemez” derken Başbakanlık’tan bir kaynak, “Böyle bir saldırının cevapsız kalmayacağını göstermeye niyetliyiz” dedi.