Suriyelilere vatandaşlık veriliyor

Suriyelilere vatandaşlık veriliyor
27 Eylül 2013 12:00

Doğum yeri Halep, ikameti Kilis… Nüfus cüzdanının verildiği yer İstanbul Güngören.

 

 

Suriye’deki savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen sığınmacıların Türk vatandaşlığına geçip geçmeyeceği tartışılırken, bunların bir bölümüne nüfus cüzdanı verildiği belgesiyle ortaya çıktı.

 

Türk hükümetinin geçici kimlik belgesi verdiği Suriyeli sığınmacılara artık nüfus cüzdanı da veriliyor. Türkiye cumhuriyeti vatandaşı kimliğini taşıyan Suriyeli’lerin sayısı henüz belli değil. Nüfus cüzdanları ikamet ettikleri illerden değil farklı illerden çıkartılıyor. Veriliş sebebi ise “kayıp” olarak gösteriliyor.

 

CHP Hatay milletvekili Mehmet Ali Edipoğlu, nüfus cüzdanı verildiği iddialarını belgesiyle destekledi. Edipoğlu’nun Sözcü’ye verdiği Suriye vatandaşı olan Ayşe Eşki’nin cüzdan bilgileri şöyle:

 

Adı :Ayşe

Soyadı : Eşki

Doğum yeri : Halep/ Suriye

Medeni Hali : Bekar

Nüfus cüzdanının verildiği yer : Güngören/ İstanbul

Veriliş Nedeni : Kayıp

 

suriyelilerevatandaslik1

 

 

CHP’li Mehmet Ali Edipoğlu konu ile ilgili Sözcü’ye konuştu.

 

Edipoğlu konu ile ilgili olarak şunları söyledi :

 

“Suriye’den gelenlerin sorunlarını çözmeleri için geçici ikamet adı altında kimlik numaraları verildiğini biliyordum. Ancak Hatay’da yaşayan Suriyelilere başka şehirlerden kimlikler verildiği duyumunu aldık. Mersin, Adana, İstanbul, Bursa gibi illerden bildiğiniz nüfuz cüzdanları aldığını tespit ettik” dedi.

 

Nüfus cüzdanlarının verilişini İçişleri bakanına sorduklarını ancak yanıt alamadıklarını ifade eden Edipoğlu, ” Bunları seçmen yapıp oylarını kazanmak gibi basit düşünceler içinde olduklarını düşünüyorum” diye konuştu.

 

Edipoğlu, gelen Suriyelilerin de bölgede huzursuzluk çıkartıklarını ve bunun da hükümetin görmezlikten gelindiğini sözlerine ekledi.

 

suriyelilerevatandaslik2

 

 

suriyelilerevatandaslik3