Suriye göçmenleri AB’yi de düşündürüyor

Suriye göçmenleri AB’yi de düşündürüyor
25 Temmuz 2013 18:18

Bu habere ABHaber’de rastladım bugün, aktarayım önce…

Safile USUL H&H YORUM


“Türkiye Suriye krizi çerçevesinde yüzbinlerce Suriyeli göçmeni ağırlarken AB üyesi ülkeler Suriyeli göçmenler konusunda alarma geçmiş durumda.Suriyeli göçmenleri çok yakından takip eden bazı AB üyesi ülkelerin sert önlemler almaları dikkat çekiyor.

İtalya’nın güneyindeki Sicilya Adası açıklarında 200 Suriyeli göçmeni taşıyan bir tekne güvenlik birimlerince karaya yanaştırıldı.

Sicilya’da Siracusa kentine bağlı Murro di Porco burnunun 5 mil açıklarında, İtalyan mali polis devriye botlarınca durdurulan 15 metre uzunluğundaki ahşap teknenin 200 Suriyeli kaçak göçmen taşıdığı bildirildi.

İtalyan haber ajansı AGI’nin haberinde, liman kenti Sircusa’ya çıkarılan kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu 200 göçmenin sağlık durumlarının iyi olduğu, bu kişileri taşıyan tekneye el konulduğu belirtildi.”

Bu haber bana Avrupa ülkelerinin istihbarat ve emniyet kurumlarının hükümetlerini Suriye’yi daha fazla parçalayacak bir politika izlememeleri konusunda uyarmış olduklarını düşündürüyor.

Ki, Avrupa ülkeleri Suriye konusunda bundan iki sene öncesinde belki bazı Esad karşıtı ifadeleri dile getirmiş olmakla beraber çok uzun zamandan beri Esad hakkında olumsuz bir kelime sarf etmiyorlar.

Esasen, AB’nin en baştaki Suriye angajmanının sebebi İran idi.

Sorunları Suriye değildi fakat İran’a karşı bir yol bulma umudu ile Suriye topuna girmişlerdi.

Fakat geçen zaman AB’ye iki şeyi gösterdi…

1-Rusya Suriye’yi vermeyecek ve Rusya faktörü nedeniyle, Esad’ın yıkılacağını beklemek gerçekçi değil

2-Suriye’ye bu şekilde müdahale Suriye’deki devlet yapısını zayıflatarak, AB’nin çok korktuğu radikal İslamcı grupları güçlendirecek. Bu durum AB’nin de güvenliğini etkileyen bir faktör olacak.

Bundan dolayı da zaten AB Suriye konusunda çok erken geri adım attı.

Geri adım atmayan, daha doğrusu geri adım atılmasının gerekli olduğunu gören ama bu geri adımı atmayı hazmedemeyen ve Esad’ı yıkma hırsı ile başedemeyen bizdeki Hükümetti.

Ancak fark ettirmemek için ellerinden geleni yapsalar da..

Erdoğan Hükümeti Suriye, Türkiye-Suriye sınırı, Kuzey Suriye’deki PKK hakimiyetinden dolayı çok büyük zorluk çekiyor.

Ve, şu anda tam anlamıyla çıkmaza girmiş vaziyette ve neyi, nasıl yapacağı konusunda tek kelimeyle hiçbir fikri yok.


Yazarın Son Yazıları:
Didik didik bir şey aramışlar
Böyle bir kaza nasıl olur
İYİ Parti istifaları