Süne Zararlısı Hakkında Genel Bilgiler

Süne Zararlısı Hakkında Genel Bilgiler
25 Mart 2022 14:01

Türkiye’nin hemen her yerinde bulunabilen ve zamanla salgınlara neden olabilen süne böceği, çiftçilerimizin yakından tanıdığı bir böcektir. En iyi tahılları sevdikleri bilinir. Basık, toprak rengi gövdesinde, yaklaşık 1 cm uzunluğunda, keskin kokulu, emici ağız yapısıyla bilinir. Erginler genellikle toprak rengindedir, ancak bazen siyah, kırmızımsı, kirli beyaz veya benekli böcekler görülebilir. Bu böcekler kötü koku yayarlar.

Süne Zararlılarının Zararları Nelerdir?

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın süne zararlıları ile ilgili yayınladığı makaleye göre sünelerin form ve zararları büyük farklılıklar göstermektedir. Zarar oranları böceklerin olgunluğuna, iklime, mahsul tipine ve yağışa göre değişir.

  • Erişkin süne zararlıları hububatların gövde, dal, çekirdek ve tohumlarını ısırıp emerek zarar verirler. Aşağıdaki gibi sıralanabilir:
  • Kurtboğazı hasarı; aşırı kalabalık yetişkinler, kardeşlenme sırasında tohum saplarına ve tepeye yakın yerlere zarar verir. Böcekler su transferini engelleyen ağaç özsuyunu emerek beslenirler.
  • Akbaşak zararı; kış aylarında yaşayan yetişkinler zamanla geliştikçe bitki kulaklarını yemeye başlar. Kulaklar yaprak kılıfı içindeyken, çiçeklenme ve meyve verme sırasında sap yiyen böcekler kulakların hemen altını emerek bitkilere zarar verir.
  • Tanedeki emgi zararı; sünenin verdiği en büyük zarardır. Süneleri yok etme mücadelesi bu aşamaya göre planlanır.

Bu kapsamda; https://www.hortiturkey.com/zirai-mucadele/sune sitesinden güvenle inceleyebilirsiniz.