Su İzolasyon malzemeleri çeşitleri nelerdir?

Su İzolasyon malzemeleri çeşitleri nelerdir?
25 Ocak 2023 17:35

Su izolasyonu, suyun yıkıcı etkilerinin engellenmesi ve görülmesi muhtemel olan hayati riskler karşısında güvenliğin sağlanması amacıyla yapılan işlemlerin tümünü kapsamaktadır. Bu işlemler için kullanılan özel malzemelere, su yalıtım malzemeleri adı verilmektedir. Su ile doğrudan temas halinde olan ya da hidrolik sistemlerle yakın mesafede bulunan yüzeylerin tümünde su izolasyon malzemelerin kullanılması gerekmektedir. Aksi halde yapıların çökmesi, istenmeyen can ve mal kayıpları tablolarının ortaya çıkması kaçınılmaz bir durum haline gelmektedir.

 

Su izolasyonu yaparak can güvenliğini sağlayabilmek adına en önemli etmen, her zaman için kullanım alanına uygun olan malzeme seçiminin yapılabilmesidir. Bunun için öncelikle su yalıtım malzemelerinin çeşitli hakkında yeterli bilgi sahibi olunması gerekmektedir. Su izolasyon çeşitlerinin ise kısaca şu şekilde açıklanması mümkündür:

  • Çimento Esaslı Su Yalıtım Malzemeleri: Tüm yapı ve inşaat sektörü dahilinde kullanımı en kolay olan yalıtım malzemesidir. Özellikle banyo ve tuvalet gibi suyun yoğun şekilde kullanıldığı alanlarda uygulanmaktadır. Yarı esnek ve tam esnek olmak üzere iki farklı çeşidi bulunmaktadır. Aynı zamanda iç mekanlardaki ıslak yüzeylerde kullanıldığı için UV ışınları ya da diğer zorlu hava koşullarına maruz kalmamaktadır.
  • Bitümlü Kaplama Su İzolasyon Malzemeleri: Su sızıntılarının önlenmesi ve esnek formda bir koruyucu kaplama yapılabilmesi için, polimerizasyon ile formülasyon derecesine uygun şekilde kullanılması büyük bir önem taşımaktadır. Halk arasında yaygın olarak asfalt kaplama adı da verilen bu malzeme, şap altında bulunan yüzeylerin korunmasını sağlamaktadır. En etkili olduğu alanların başında ise beton temeller yer almaktadır. Üretimi, bitüm esaslı yalıtım malzemelerinin kullanımı ile gerçekleştirilmektedir. Aynı zamanda kırılgan bir hal almaması için güneş ışınlarından korunması gerekmektedir.
  • Bitüm Esaslı Membran Su Yalıtım Malzemeleri:En etkili olduğu alanların başında düşük eğimli çatılar yer almaktadır. Kendinden yapışma özelliği bulunan bu malzemelerin membranında polimer, asfalt ve dolgu maddesi bulunmaktadır. Aynı zamanda daha etkili bir yapışmanın sağlanabilmesi için içerisinde çeşitli yağlar ve reçineler de ilave edilebilmektedir. Bu sayede zaman içerisinde azalan yapışma kapasitesinin tekrardan güçlendirilmesi mümkün olmaktadır. Ancak genel olarak kısa raf ömrüne sahip olan ürünlerdir.
  • Sıvı Su Yalıtım Malzemeleri: Likit su izolasyon malzemeleri olarak da adlandırılmaktadır. Uygulama sırasında öncelikle bir kat sprey ile astarlama yapılmaktadır. Ardından mala ve rulo fırçalar ile iki kat daha uygulama yapılmaktadır. Bu sayede ince bir kaplamanın elde edilmesi mümkün olmaktadır. Çimento esaslı su izolasyon malzemelerine kıyasla daha yüksek bir esneklik performansı göstermesi, her geçen gün daha popüler hale gelmesinde doğrudan etkili olmaktadır.
  • Poliüretan Sıvı Membran Su Yalıtımı Malzemeleri: En etkili olduğu alanların başında düz çatı zeminleri yer almaktadır. Oldukça yüksek bir esneklik payı bulunsa da diğer su izolasyon yöntemlerine kıyasla daha yüksek maliyetli ürünlerdir. Aynı zamanda neme karşı duyarlı olduğu için uygulama alanının nem oranı dikkatli bir şekilde analiz edilmelidir. Betonun içerisinde nem bulunması durumunda uygulanan izolasyon malzemesi, zaman içerisinde soyulma gösterebilmektedir. Bağların çözülmesi de nem görülmesi karşısında ortaya çıkan başlıca sorunlar arasında bulunmaktadır. Tüm bu risklerin önlenebilmesi amacıyla nemsiz ve kuru alanlara uygulama yapılması hayati önem taşımaktadır. Aksi halde su izolasyonunu sağlamak ve riskler karşısında güvenlik önlemlerini almak mümkün olmayacaktır.

Su yalıtım malzemeleri seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur, uygulama yapılacak olan alan ve bu alanın fiziksel özellikleridir. Yüzeylerin eğimleri, nem seviyeleri, suya doğrudan temasının bulunup bulunmaması, yağışlardan ne kadar etkilendiği, zararlı UV ışınlarına hangi oranda maruz kaldıkları, inşa işlemleri sırasında hangi malzemelerin kullanıldığı ve benzeri kriterlerin profesyonel şekilde analiz edilmesi ile birlikte en etkili sonuçların alınması mümkün olacaktır. Bu nedenle yüzey şartları uygun olmadığı halde ekonomik seçeneklere yönelim gösterilmemesi ve doğru su izolasyon çeşidinin kullanılması gerekmektedir. Aksi halde yaşanan can ve mal kayıplarından sorumlu olunması gibi istenmeyen durumlarla karşı karşıya kalınması kaçınılmaz bir hale dönüşecektir.

Merkezi Norveç’te bulunan ve membran teknolojileri alanında uzun yıllardır dünya liderliğini koruyan Protan, artık ülkemizde de hizmet vermektedir. Her zaman için en etkili çözüm önerilerini sürdürülebilirlik ve doğaya saygı ilkeleri altında geliştiren firma, Protan Turkey koluyla da bu prensiplerini korumaya devam etmektedir.