Stuttgarter Zeitung “Sosyal Demokratlar, Merkel ile koalisyona direnmemeli”

Stuttgarter Zeitung “Sosyal Demokratlar, Merkel ile koalisyona direnmemeli”
25 Eylül 2013 13:42

Almanya’da yapılan seçimlerin ardından hükümet alternatifleri tartışılırken, Stuttgarter Zeitung, Sosyal Demokratlar’ın Başbakan Angela Merkel ile koalisyon kurmaya direnmeyip ülkeyi gereksiz sıkıntılara sokmaması gerektiğini yazdı.

 

 

Gazete, bugünkü yorumunda her politikacının amacının ülkeye biçim vermek olması gerektiğini Sosyal Demokrat Parti’nin de bunu, ancak iktidara ortak olarak yapabileceğini vurguladı. Gazete, Hıristiyan Birlik partilerinin hükümet ortağı olmak için aşılması güç siyasi uzlaşmazlıklar bahanesinin anlaşılır olmadığını bildirirken, ” Zira 2005 ile 2009 yılları arasında yaptıkları ortaklık bu gerekçeyle çelişiyor. Hıristiyan Birlik partileri ve Sosyal Demokratlardan oluşan bir büyük koalisyon, hesaplanabilir tüm ihtimaller arasında halkın gönlünde en çok yatanıdır. Koalisyon ortaklığının inatla reddedilmesi, Almanya’yı bir hükümet krizine sürükleyebilir. Böyle bir şeyi Sosyal Demokrat Parti’nin seçmenleri asla affetmez. Zira kaotik bir geçiş hükümeti döneminden sonra yeniden seçimlere gidilir. Peki ya sonra ne olur Kuvvetle muhtemel sandıktan yine büyük koalisyon çıkar. O nedenle Sosyal Demokratlar hem kendilerini, hem de ülkeyi böyle saçma bir süreçle uğraşmaktan kurtarmalıdır” diye devam etti.

 

Leipziger Volkszeitung ise Sosyal Demokrat Parti’nin ikilem içerisinde bulunduğunu, bu partinin kamuoyunun beklentileri ile kendi tabanının baskısı arasında kaldığını bildirdi. Gazete, SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel ve arkadaşlarının büyük koalisyona direnmeleri ve işin, yeniden seçimlere gitmekle sonuçlanması halinde bunun Sosyal Demokratlar’ın hesabına yazılacağını öne sürerek şöyle devam etti;

 

“Zira halkın büyük bir kısmı büyük koalisyondan yana. O nedenle Sosyal Demokratların buna direnmesi ciddi bir hoşgörüsüzlük doğuracaktır. Bu adımın önündeki tek engel ise partideki bazı yoldaşların korkusu. O korku ise 2005 yılından sonra Başbakan Merkel tarafından ikinci kez hükümette bir kenara itilmenin Sosyal Demokrat Parti’nin imajını meçhul bir tarihe kadar eritebileceği endişesinden kaynaklanmaktadır. SPD’nin en önemli seçim hedeflerinin büyük koalisyona kurban edilmesini, birçok Sosyal Demokrat politikacı kabul etmeyecektir. Şimdi her şey, Genel Başkan Gabriel’in, partisini koalisyona ikna etmek için göstereceği yöneticilik kalitesine bağlı.

 

Münchner Merkur gazetesi ise, Başbakan Angela Merkel’in kaçırmaması gereken bir fırsattan söz edildiğini, ortadaki sorunlar arasında nükleer enerjiden dönüş, euro krizi, giderek yaşlanan toplumda acil bakıcı ihtiyacı, eyaletler arası mali ilişkilerin yeniden düzenlenmesi bulunduğunu ileri sürdü. Gazete, Başbakan Angela Merkel’in ilk görevinin, SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel’i yeniden kurulabilecek bir büyük koalisyonun, dar alanda parti çekişmelerinden çok ülkenin refahı için büyük bir adım olacağına ikna etmek olacağını belirtirken, “Bu fırsat bir daha kolay kolay gelmez” yorumunu yaptı.

Frankfurter Allgemeine Zeitung, Yeşiller Partisi!ndeki istifa dalgasının,  çoğunluğun oylarını almayı başaran Hıristiyan Birlik partileri ile bir koalisyona hazır olmadığı anlamına gelmediğine dikkat çekti. Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi!nin lideri Horst Seehofer!in, böyle bir koalisyon için her an fikrini değiştirebileceğini bildirirken, “Yeşiller ve Sosyal Demokratlar cephesinden Keşke Merkel mutlak çoğunluğu elde etseydi” gibi serzenişler duyulsa da yeni bir seçimden en çok korkması gereken Hrıstiyan Birlik partilerinden ziyade yine Yeşiller ve Sosyal Demokratlardır diye yazdı.