STRATEJİK İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ NEDİR?

STRATEJİK İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ NEDİR?
21 Nisan 2021 22:38

Covid-19 salgını ile küresel olarak etkilenen iş hayatımızda etkinliği ve önemi ile tekrar gündeme gelen Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi özellikle son yıllarda en çok benimsenen ve uygulanan İK yönetim modellerinden biri oldu. Pandemi nedeniyle zor bir dönem yaşanan iş hayatında ek olarak rekabet unsurlarının değişmesi bu yönetim sistemin tercih sebebi olmasını büyük ölçüde arttırdı. Çünkü Stratejik İnsan Kaynakları Yönetiminin klasik insan kaynakları yönetiminden asıl farklı olduğu nokta, bireysel performans yerine örgütsel ve genel performans üzerine odaklanarak işletmelerin rekabet ortamında fark yaratabilmesidir.

 

Klasik İK yönetimi ve Stratejik İK Yönetimi Arasındaki Farklar

Stratejik İK Yönetimi, hem firmanın iç kaynaklarını hem de dış gelişmeleri izlemek durumundadır. Klasik İK Yönetimi uygulamaları ile kurum içinde odaklanır. Stratejik İK Yönetimi, örgütsel performansı arttırmaya odaklanır. İK Yönetimi ise bireysel performansı arttırmaya yönelir. Bahsedilen iki durumu el alırsak Stratejik İK Yönetiminin makro ölçekte olduğunu söyleyebiliriz.

Stratejik İK Yönetiminde kurumsal tüm işlevler birbirleriyle bağlantılı ve birbirlerini tamamlayıcı olarak ele alınırken klasik İK yönetiminde tüm işlevler ayrı ve işletme stratejilerinden bağımsız olarak ele alınır. Ayrıca Stratejik İK Yönetimi anlayışı firma stratejisini uygulayan tepe yöneticileri ile işletme çalışanlarının bir ortak gibi hareket etmesini gerektirir.

 

Stratejik insan kaynakları yönetiminin amacı nedir?

  • Rekabet avantajı elde etmek için gerekli becerilere ve yetkinliklere sahip, motivasyonu yüksek bireylerin kuruma dâhil olmasını sağlamak ve bununla birlikte stratejik bir güç meydana getirmek.
  • Yetenekli ve iş performansı yüksek bir kadro kurarak ve onları sürekli geliştirerek rakiplerine göre daha akıllı ve esnek işletmeler yaratmak
  • İnsan kaynakları yönetimin işletmenin ihtiyaçlarına ve stratejisine entegre olmasını sağlamak
  • İK uygulamalarının yöneticiler tarafından günlük işlerinin bir parçası olarak düzenlenmesini, kabul edilmesini ve gerçekleştirilmesini sağlamak

 

İK Uygulamaları Yerine İK Sistemlerine Odaklanmak

İK işlevleri içerisinde kullanılan uygulamaları ayrı olarak değil birbirine bağlı çalışan sistemler kurmak, stratejik insan kaynakları yönetiminin uygulanmasındaki en önemli nokta diyebiliriz. Bu nedenle insan kaynakları yazılımları kullanmak hem zamandan hem de iş gücünden tasarruf demek. Aynı zamanda farklı lokasyonlarda bulunan bölümler ya da sahada görevli ekiplerin olması durumunda bulut İK yazılımı kullanılarak daha hızlı sonuç alınması anlamına gelmektedir.

 

İK Sistemlerinin Kurulması Ve Dijitalleşme

Performans, ödüllendirme ve ücret yönetimi ile başlayan görevlendirme, idari işler ve masraf yönetimi gibi farklı bölümlerle de yürütülebilen birçok İK uygulamasını bulut sistemlere taşımak yeni dönemde zorunluluk haline geldi. Bu dönüşüm için başta zor ve yoğun bir çalışma gerektiği gibi görünse de insan kaynakları programı üzerinde uzmanlaşmış çözümler sayesinde oldukça zahmetsiz ve hızlı bir şekilde geçiş yapmak mümkün.

 

Dijital dönüşümün yeni adı İnoportal

Yeni normal döneminde dijital dönüşüm adına ihtiyacınız olan tüm bileşenleri inoportal’da bulabilirsiniz. Tüm insan kaynakları süreçlerini, kullanımı kolay ve pratik bir şekilde zahmetsizce inoportal’ da yürütebilir, pandemi sürecine ve yasalara uygun olarak arşivleyebilirsiniz.

Özlük yönetimi, İzin yönetimi, organizasyon şeması, PDKS, görev yönetimi, Performans süreçleri, anketler, online aday veritabanı ve işe alım yönetimi, online eğitim gibi İK süreçleri yanında masraf yönetimi, avans yönetimi, kasa yönetimi gibi finansal süreçleri de İnsan Kaynakları Yazılımı konusunda uzman İNOSOFT firmasına ait İnoportal ile yürütebilirsiniz.

Dijital değişim sürecinizde ihtiyacınız olan İnsan Kaynakları Yazılımı olan İnoportal’ı demo olarak kullanmak için inoportal.com web sitesinden demo talep edebilirsiniz.