Staj sigortasına Cumhur İttifakı engeli!

Staj sigortasına Cumhur İttifakı engeli!
22 Ocak 2023 11:17

Staj sigortasının emeklilikte sayılmaması sebebiyle mağdur olan milyonlarca kişi, staj sigortası konusunun EYT kapsamına alınması için çağrıda bulundu.

 

 

Meslek lisesi, üniversite ve meslek yüksekokullarında zorunlu staja tabi tutulan, yapılan sigortalarının ise emekliliğe sayılmaması sebebiyle mağdur olan milyonlarca vatandaş, kendilerinin EYT kapsamına alınarak mağduriyete son verilmesini beklerken, TBMM’ye verilen kanun teklifinin AKP ve MHP oyları ile reddedilmesi tepkiye neden oldu. Milli Gazete’den Mehmet Fahri Özkan’ın haberine göre tepkinin odağında ise geçmişte seçim vaadi olarak sorunun çözüleceğine ilişkin billboardlar süsleyen MHP’nin ret oyu kullanması bulunuyor.

 

 

SEÇİM VAADİ OLARAK SUNDULAR, OYLAMADA RET VERDİLER

 
Geçtiğimiz günlerde TBMM’ye sunulan çırak ve stajyerlerin işe başladıkları günün sigorta başlangıcı olarak kabul edilmesi ve emeklilikte esas alınması yönünde verilen kanun önergesi, AKP ve MHP oyları ile reddedildi. Geçmiş seçim dönemlerinde MHP tarafından seçim vaadi olarak ortaya atılan staj sigortasının başlangıç sayılmasına ilişkin çalışmaların gerçeği yansıtıp yansıtmadığı sorularının oluşmasına neden oldu.

 

 

“KANUN TEKLİFİ VERİP ÇEKİMSER OY VERENLERİ DE GÖRDÜK”

 
Kanun teklifinin reddedilmesi ile ilgili konuşan Staj Sigortası Mağdurları (SSM) Derneği Başkanı Ferhat Salman, mağdurların çözüm beklediğine dikkat çekerek, “ CHP tarafından staj ve çıraklık sigortalarının SSK başlangıcı sayılmasına ilişkin verilen kanun teklifi AKP ve MHP tarafından kabul görmediği aşikârdır. Bizler bugüne kadar verilen 53 kanun teklifi görmekteyiz. Ancak Cumhur İttifakı’nın içerisinde bulunan MHP’nin bu konuda vermiş olduğu kanun teklifleri hazırlatıp aynı zamanda da çekimser kalmalarını da görmüştük. MHP, 2014 ve 2018 seçim beyannamelerinde, seçim çalışmalarında bu mağduriyetimizin çözüleceğini ifade etmişlerdi. MHP’nin bu durumda verilen teklife destek vermemesi dikkatimizi çekmiştir” dedi.

 

 

SADECE SAĞLIĞI KAPSIYOR

 
Çırak ve stajyerlerin işe başladıkları günün sigorta başlangıcı olarak kabul edilmesi ve emeklilikte esas alınması yönünde verilen kanun önergesi, meslek liselerinde ve çıraklık okullarında zorunlu olarak yapılan stajlarda, yatırılan sigorta primlerinin emeklilik için sayılmasına dair düzenleme yapılması öngörülüyordu. Zorunlu stajda yatırılan sigorta primleri, sadece sağlığı kapsıyor.