Sosyal medya kısıtlamasına hazırlık!

Sosyal medya kısıtlamasına hazırlık!
20 Temmuz 2020 12:38

Meclis’te bu hafta hukuk davalarına ilişkin yargı paketi ile istihdama ilişkin kanun teklifi görüşülecek. Ekim ayında TBMM Başkanlığı’na sunulması beklenen sosyal medyada kısıtlama düzenlemesine ‘hazırlık’ olarak yorumlanan Dijital Mecralar İhtisas Komisyonu da kurulacak.

 

 

TBMM Genel Kurulunda bu hafta Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi’nin görüşmeleri sonuçlandırılacak. Maddeleri üzerindeki müzakereleri devam eden teklifin, bu hafta Genel Kurulda kabul edilerek kanunlaşması bekleniyor.

Ayrıca İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, ‘bireylerin kişilik haklarına özel hayatın gizliliğine ve diğer temel hak ve özgürlüklere aykırı yahut çocukların fiziksel ve psikolojik gelişimlerine zarar verici şekilde internet kullanımının önlenmesi’ iddiasıyla TBMM bünyesinde Dijital Mecralar İhtisas Komisyonu kurulmasını da amaçlıyor.

Bu komisyon, Ekim ayında TBMM Başkanlığı’na sunulması planlanan sosyal medyada kısıtlama düzenlemesine bir “hazırlık” olarak yorumlanıyor. Uzmanlar, kısıtlama getirecek düzenlemelerin bu komisyonda görüşüleceğini, AKP’nin halkı yasaklara hazırlamak için “önden” bu komisyonu kurduğunu vurguluyor.

 

DURUŞMALAR GİZLİ YAPILABİLECEK

 

 

Hukuk Muhakemelerine ilişkin Kanun Teklifine göre, “yargılamayla ilgili kişilerin korunmaya değer üstün bir menfaatinin bulunması” halinde, duruşmaların bir kısmı veya tamamı gizli yapılacak. Hakimin reddi nedenlerine, daha önce aynı uyuşmazlıkta arabuluculuk veya uzlaştırmacılık yapmış olma da eklenecek. Tanığın, bilirkişinin veya uzmanın ses ve görüntü nakledilmesi yoluyla bulundukları yerden dinlenilmesi için tarafların rızası gerekecek.