Sorumun cevabını aldım

Sorumun cevabını aldım
15 Mart 2013 00:07

18 Şubat’ta, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart’ın TBMM’ye,
“Hava Kuvvetleri bünyesinde görev yapan 200 kadar subay hakkında özel hayatlarını hedef alan ve iffetsiz olma, şans oyunu oynama, alkol kullanma gibi isnatlarla soruşturma yürütülmüş ve soruşturmanın sonunda da 8 Şubat tarihinde, ya emekliliğe başvurmalarının veya istifalarının istenmiş olduğu” yönünde verdiği bir soru önergesine neden Genelkurmay’dan doğrulayıcı veya reddedici bir açıklama gelmediğini merak ettimi yazmıştım.

 
Safile USUL H&H YORUM

Atilla Kart’ın soru önergesinde, söz konusu 200 subaya dair soruşturmayı Hava Kuvvetleri İstihbarat Daire Başkanlığı’nda görevli 2 albay ve iki yüzbaşının yürüttüğü ve subayların tek tek ifadelerinin alındığı belirtiliyordu.
 
Yazımda, “Bir hava kuvvetine mensup 200 subay aynı anda iffetsiz, şans oyuncu, facebook’da yanlış işler yapan vs. olabilir mi?” diye sorarak ve bu durumun çok garip olduğunu belirterek, “Genelkurmay acaba neden açıklama yapmıyor?” şeklinde sorduktan sonra, “Atilla Kart’ın soru önergesinin cevabını çok merak ediyorum.” demiştim.
 
Son hafta olanlar ise, bana bu merakımın cevabını verdi.
 
Şöyle ki…
 
Atilla Kart’ın soru önergesine cevap Milli Savunma Bakanı’ndan geldi.
 
Ve, cevap verilmedi.
 
Milli Savunma Bakanı, konunun devlet hassasiyeti, gizliliğine vs. binaen cevap verilemeyeceği “cevabını” verdi Atilla Kart’a.
 
Şimdi, bu cevap olmayan cevaptan anlaşılıyor ki…
 
1-Atilla Kart’ın soru önergesinde yer alan hususlar doğru
 
2-Atilla Kart’ın dile getirdiği hususlar doğru olmasaydı, Milli Savunma Bakanı cevap verir ve çok büyük bir zevkle Atilla Kart’ı suçlardı.
 
3-Genelkurmay’ın bu konuda neden suskun kaldığı da belli oldu.
 
4-Genelkurmay, eğer iddia olunan konular, Hükümetin açıklama yapmasına karşı çıkmadığı, hatta Genelkurmay’ın açıklama yapmasını istediği ve kendisini korumaya yönelik konularsa, açıklama yapıyor.
 
5-Ancak söz konusu olan Hükümet’in kendisine zarar vereceğini düşündüğü bir konuysa, Genelkurmay susuyor.
 
6-Hükümet belli ki, Atilla Kart’ın soru önergesinde dile getirdiği hususlar hakkında Genelkurmay’ın da suskun kalmasını istedi ve Genelkurmay da böylesine bir hacim taşıyan bu önemli konuda susmak durumunda kaldı.
 
7-Demek ki, ortada parlak olmayan durumlar var.
 
8-Şunu da belirteyim hemen ki, bu yazdığım Genelkurmay’ın bu soru önergesine karşı neden sustuğunu eleştirme amacını taşımıyor. Çünkü Hükümet ile çelişkiye ve/veya ağız dalaşına giren bir Genelkurmay tablosunun sağlayacağı hiçbir fayda yok.
 
9-Ama Atilla Kart’ın soru önergesinde dile getirdiği konular muammasını sürdürmeye devam ediyor ve birçok hakikat gibi gün ışığı sırasının gelmesini bekliyor.
 
BU ÇOK İYİ
 

İsmet İnönü’nün kızı Özden İnönü Toker Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde bir panele katılarak konuşmuş.
 
Haberin videosunu izledim.
 
Özden İnönü başka konuların yanı sıra, babası ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucularından İsmet İnönü hakkında ortada dolaştırılan kötü sözlere bazı cevaplar vermiş.
 
Anladığım kadarıyla Özden İnönü, İsmet İnönü hakkında yayılan yalan ve yanlışlardan dolayı üniversitelere gidip konuşma kararı almış ve üniversitelere mektup yazmış.
 
Erzurum Atatürk Üniversitesi de Özden İnönü’nün mektubuna cevap veren üniversiteler arasındaymış.
 
Erzurum tabii, aynı zamanda Cumhuriyet’in kuruluşu anlamında çok önemli bir şehir.
 
Özden İnönü’nün Erzurum’da konuşma yapması bu bakımdan da etkileyici.
 
Ve, Özden İnönü, aynı zamanda yaşayan bir tarih olarak, İsmet İnönü’yü anlatmaya devam etmeli bence.
 
İsmet İnönü’yü ve temsil ettiklerini anlamak çok kolay değil.
 
Benim bunu kişisel hayatımda iyice anlamama vesile olan olaylardan birisi mesela…
 
Avrupa’da yaşadığım yıllarda bir çok hekim tanıdığımın bana kendi ülkerinin işgal edilen sokaklarını hala süren bir hüzünle anlatmaları oldu.
 
Ben o zaman iyice ayıldım ki, bizim bizden çok ilerde olan bu ülkelerin aksine, o yıllarda işgale uğramamış olmamızın bir sebebi var.
 
O sebebin Atatürk, İnönü ve akıllı Cumhuriyet Devleti olduğunu bulmak ise, ondan sonra beni çok zorlamadı.


Yazarın Son Yazıları:
Galiba bu iş tutacak
AKP seçmeninden oy alacak
Mütekabiliyet