‘Sonbaharda daha uzun kapalı kalabiliriz’

‘Sonbaharda daha uzun kapalı kalabiliriz’
29 Nisan 2021 10:45

Covid-19 üzerinde genetik çalışmaları bulunan Prof. Dr. Hakan Savlı ile konuşan Muharrem Sarıkaya, Türkiye’deki koronavirüsün hangi mutant olduğuna dair net bir bilgi olmadığını aktardı.

 

Fotoğraf: AFP/ Ozan Köse

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, “Gizli virüs tehdidi…” başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Sarıkaya bugünkü yazısında, Türkiye’de artan koronavirüs ölümlerindeki artışa değindi. Covid-19 üzerinde genetik çalışmaları bulunan Prof. Dr. Hakan Savlı ile konuşan Sarıkaya, Türkiye’deki koronavirüsün hangi mutant olduğuna dair net bir bilgi olmadığını aktardı.

“Acilen Türk Covid-19 Genom Konsorsiyumu kurulmalı…” diyen Prof. Dr. Savlı, sonbaharda daha uzun süre kapalı kalınabilme ihtimaline değindi.

 

Muharrem Sarıkaya’nın yazısı şöyle:

 

“‘SOHBAHARDA daha uzun süre kapalı kalabiliriz…’

 

Bu cümlenin sahibi, uzun yıllar kanser, son dönemde de Covid-19 üzerinde genetik çalışmaları bulunan Prof. Dr. Hakan Savlı’ya ait.

Bunu da bilimsel temele dayandırıyor; hatta durumun çok daha vahim bir noktaya ulaşmaması için elindeki bilimsel verilerle yetkilileri uyarıyor.

Talebi çok net:

‘Acilen Türk Covid-19 Genom Konsorsiyumu kurulmalı…’

Bunu önermesindeki neden, şu an ortada dolaşan koronavirüsün hangi mutant olduğuna yönelik kesin ve yeterli verinin elde bulunmaması.

Yani yeni bir Türk tipi virüs mü ortaya çıktı, yoksa Güney Afrika ve Brezilya’da görülen varyasyon daha baskın hale mi geldi?

Ölümlerin bu denli artmasının gerisinde sadece vaka sayısındaki artış mı yatıyor?

Bütün bunların görülebilmesi için virüsün genetik yapısının dizi analizinin çıkarılması gerekiyor.

Aktardığına göre şu an uygulanan PCR testleri ile bunu belirlemenin olanağı yok.

Durum böyle olunca, yani mutasyonların yapısını saptama sistemindeki boşluk nedeniyle, tespit edilemez olunca tehlike de büyüyor.

 

Yazının tamamını okumak için tıklayın