Son karar liderlerde!

Son karar liderlerde!
5 Nisan 2023 11:43

Seçim takvimi uyarınca siyasi partiler milletvekili aday listelerini Pazar günü saat 17.00’ye kadar Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) teslim edecek. Siyasi partilerde bir yandan aday listelerini belirlemek için yoğun çalışma yürütülürken, ittifak yapan partiler arasında da “ortak liste” trafiği sürüyor.

 

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti, Gelecek Partisi, DEVA Partisi, Saadet Partisi (SP)ve Demokrat Parti’den (DP) oluşan Millet İttifakı’nda ortak liste konusunda parti heyetleri arasında yapılan görüşmelerde sona yaklaşıldı.

 

Kulislere yansıyan bilgilere göre, Saadet Partisi’nin (SP) DEVA ve Gelecek Partisi’yle birlikte SP çatısı altında “ittifak içinde ittifak” formülünde DEVA’nın itirazı nedeniyle uzlaşma sağlanamadı.

Ancak üç parti, muhafazakar seçmenin yoğun olduğu bazı seçim çevrelerinde, ortak liste dahil, seçim işbirliğine kapıları açık tutuyor.

Demokrat Parti hariç ittifakta yer alan diğer siyasi partilerde eğilim özellikle büyük şehirlerde, kendi listeleriyle seçime gitme yönünde. DP’ye ise CHP listelerinden en fazla 2 milletvekilliği verilmesi öngörülüyor.

Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi bazı illerde kendi ismiyle seçime girmenin yanı sıra, CHP’den “seçilebilir” yerlerden kontenjan istiyor. Ancak, partiler arasında yürütülen görüşmelerde, bu partilere ayrılacak kontenjan üzerinde henüz uzlaşma sağlanamadı.

CHP’de ağırlıklı görüş, 4 partiye toplam 20 dolayında milletvekili verme yönünde.

Avrupa Parlamentosu’nda grup oluşturamayan siyasi partilerin kendi içlerinde ortak isimle grup oluşturabildiğine dikkat çeken bir CHP yöneticisi, “Parlamentoda komisyonlarda, genel kurulda temsiliyeti artırmak için farklı siyasi partiler bir grup oluşturabiliyor. İttifak içinde yer alan 4 siyasi parti de mesela Millet Grubu’nu kurabilir. Bu tür formüller tartışılıyor” görüşünü dile getirdi.

Edinilen bilgiye göre partiler arasında yürütülen görüşmelerde, parti temsilcilerinin içinde yer aldığı komisyonun Perşembe gününe kadar çalışmalarını tamamlaması ve kontenjanlar konusunda son sözün liderlere bırakılması kararlaştırıldı.

Bu konuda bir liderler toplantısı olmayacağı ancak genel başkanların “kapı arkası diplomasisi” yürüteceği dile getiriliyor.