Soma Katliamı’nı protesto eden öğrencilere 9 yıl sonra ceza

Soma Katliamı’nı protesto eden öğrencilere 9 yıl sonra ceza
16 Mart 2023 12:11

Soma Katliamı’nı protesto eden Ege Üniversitesi öğrencilerine mahkeme 9 yıl sonra ceza yağdırdı. 30 öğrenciye “Eğitim ve Öğretim Hakkının Engellenmesi” suçundan toplamda 102 yıl ceza verildi.

 

 

Manisa’nın Soma ilçesinde 2014’te gerçekleşen ve 301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma Katliamı, Türkiye’nin birçok ilinde protesto edildi. 22 Mayıs 2014’te Ege Üniversitesi öğrencileri de katliamı protesto etmek istedi. Kampüs içerisinde

Gazete Duvar’da yer alan habere göre, “Eğitim ve Öğretim Hakkının Engellenmesi”, “Terör Örgütü Propagandası Yapmak”, “Görevi Yaptırmamak İçin Direnme”, “Kamu Malına Zarar Verme” ve “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na Muhalefet” suçlamalarıyla açılan davada 9 yıl sonra karar çıktı.

Davanın 15. duruşmasında kararını açıklayan İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi, “Eğitim ve Öğretim Hakkının Engellenmesi” suçunun birden fazla kişiyle birlikte işlendiği gerekçesiyle 30 öğrenciye 4 yıl hapis cezası verdi. Daha sonra cezada “iyi hal” indirimine giden mahkeme, 3 yıl 4 aya düşürdü. İki öğrenciye ise ek olarak, “Kamu malına zarar verme ” ve “Görevi yaptırmamak için direnme” suçlarından toplamda2 yıl ceza verildi. Öğrenciler hakkındaki diğer suçlamalar zaman aşımı gerekçesiyle düşürüldü.