Soçi Kış Olimpiyatları ve Batının Rus düşmanlığı

Soçi Kış Olimpiyatları ve Batının Rus düşmanlığı
6 Şubat 2014 21:40

7 Şubat – 16 Mart arası sürecek Soçi Kış Olimpiyatları öncesi İngiltere basınında Rusya’daki olimpiyatları kötülüyen bir çok haber ve televizyon programı vardı.

 

Mustafa MERSİNOĞLU H&H YORUM

 

Bunların başında geçen yaz çıkan eşcinselliğin yetişkin olmayanlara promasyonunu yasaklayan yasa ilgili saldırı. Guardian’da yazan Marc Benett, Rusya’nın bu kanununun tam da belirgin olmadığını ve buna karşı durulması gerektiğini ancak bir çoklarının bunu abartıp, çarpıttığını bunun da doğru olmadığını detaylarıyla yazmış. Bir kısım meşhur kişilerin bu kanunu Nazilerin, Yahudilere karşı çıkardığı kanunlara benzetmesini sanki bu kanunun eşcinselleri yok etmek için çıkartılmış gibi göstermesine de karşı çıkılması gerektiğini yazmış. Ayrıca bir çok eşcinsele saldıranların cezalandırıldığını yazarak bunun tam tersinin doğru olduğunu ve bu kanun yüzünden hiç kimsenin hapis cezası almadığını yalnız bir kaç kişinin para cezası aldığını belirtmiş. Ayrıca New York Times’ın başlığında yazdığının doğru olmadığını ve eşcinselleri polisin tutuklamaya yetkisi olmadığını yazmış. Olsaydı Rusya’da bulunan bir çok eşcinsel klübü ne reklam yapabilirdi ne de açık kalırdı diye de eklemiş. Bu kanununu bir çok bakımdan Thatcher zamanındakinden farkı yokmuş. Bir de bu konuda Batının çifte standartlı olduğunu belirtmiş. Obama’nın tarihsel iyi dostumuz dediği Suudi Arabistan’ın eşcinselleri idamımına sesi çıkmazken Rusya’ya hiç ‘sabrı’ olmamasına ve İngiltere’nin imporatorluktan kalma Commonwealth ülkelerinin 70 tanesinin 40’nında eşcinselliğin yasak olmasına da değinmiş. Hugh Laurie adlı İmparatorluk Hizmet Madalyalı sanatçının Rusya’nın dünyaya verecek hiç bir şeyi yok diyerek nerdeyse nefret suçu işledi de demiş. Rusya bu çifte standartları yüzlerine vuruyor. Putin A.B.D’nin on eyaletinde ‘fiili livitanın’ yasak olduğunu belirtti ve İngiltere’de 2013’te yayınlanan Stonewall raporuna göre her altı eşcinselden birinin nefret suçu ile karşılaştığını bilseydi onu da belirtirdi. Ben de İngiltere’nin eşçinsellerince önemli kabul görülen Brighton şehrinde yaşıyorum ve burada da çok şiddetle karşılaşıyorlar. Londra’da bir kaç yıl önce bir eşcinsel pubı bombalandı ölen yaralanan oldu ama bu yüzden İngiltere’de Olimpiyatlar olmasın denmedi.

 

Önemli bir TV araştırma programı Panaroma’da kesin bir delil göstermeden İngiltere’ye sığınan Rus’lara vs dayanarak bu olimpiyatların çok pahalıya mal olduğunu ve çok yolsuzluk döndüğünü yayınladılar.

 

Batı’nın hiç bir lideri Soçi’ye gitmiyor. Bu bir tür boykot ve 1980 Moskova Olimpiyatlarını hatırlatıyor. Ne yazık ki 2014 Soçi Kış Olimpiyatları, olimpiyatların ana ilkesi ve amacı olan ‘insanlığın ayrımcılıktan uzak uyum içinde gelişmesi’ne aykırı olarak Rusya’ya Batı düşmanlığı ve çifte standartı ile açılıyor.

 

7 Şubat 2014 İngiltere Mustafa Mersinoğlu

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
İngiltere’deki yeni korona variyantının yayılmasına neoliberalizm dogmasının etkisi oldu mu?
Başımız sağ olsun! Halkın Habercisi’nin vicdanlı, vatansever yazarını kaybettik
Yabancı basında Karadeniz gazı