‘Skandalın yaşandığı yeri bile inceleyemedik’

‘Skandalın yaşandığı yeri bile inceleyemedik’
13 Mayıs 2023 14:00

Tarikatta altı yaşından itibaren cinsel istismara uğrayan kız çocuğunun mağduriyetinin ardından kurulan Araştırma Komisyonu göstermelik çıktı. CHP’li üyeler, “Skandalın yaşandığı yeri bile inceleyemedik” dedi.

 

 

Fotoğraf: BirGün

 

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı kurucularından Yusuf Ziya Gümüşel’in “6 yaşındaki kızı H.K.G.’yi ‘evlilik’ adı altında cinsel istismara maruz bırakması skandalı”nın ortaya çıkarılması sonrasında kurulan TBMM Araştırma Komisyonu’nun raporuna, CHP karşı çıktı. Birgün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre TBMM Çocuk İstismarını Araştırma Komisyonu’nun CHP’li üyeleri, AKP’nin yetersiz çalışma kararı nedeniyle derinlemesine araştırma yapılmadığını bildirdi, Hiranur Vakfı’ndan tek yöneticinin bile dinlenmemesini eleştirdi.

Komisyonun CHP’li üyeleri Murat Emir, Ali Fazıl Kasap, Suzan Şahin ve Candan Yüceer tarafından kaleme alınan muhalefet şerhinde, iktidarın araştırma yapmayı engelleyen tavrı eleştirildi. “Yalnızca altı toplantı gerçekleştirilebilmiştir” denilen muhalefet şerhinde şu tespitler yer aldı:

“Komisyonun kurulmasına sebep olan olayla ilgili herhangi bir ziyaret, yerinde inceleme gerçekleşmediği gibi olaya ilişkin vakıf yetkilileri de dinlenmemiştir. Öte yandan komisyona gelen Bakanlık yetkililerinin yer yer konuyu bağlamından çıkartan sunumları, Komisyon üyelerinin sorularının yanıtsız bırakılması yanında bakanların dinlenmesi talepleri karşılanmamıştır. Hiçbir bakan gelip Komisyona bilgi vermemiştir. Bu çerçevede, çocuk istismarını araştırmak için daha önce kurulan komisyonun bir tek önerisi bile gündeme alınmamışken komisyonun çalışmalarında gösterilen anlayış bir kez daha komisyonun göstermelik olarak kurulduğunu göstermiştir.”

 

 

YARGILAMADA EKSİKLİKLER

 

 

“Cinsel istismar yargılamalarında yaşanan çocuk hakları ihlallerine bakıldığında, yargılamaların çocukların yüksek yararına aykırı şekilde çok uzun sürdüğü, çocukların ve ailelerinin adli süreçle ilgili bilgilendirilmedikleri, etkili soruşturma yükümlülüğünün ihlal edilebildiği, adli işlemlerde çocuklarla faillerle temas etmesinin engellenemediği, etkili hukuki yardım alma konusunda gerekli tedbirlerin alınmadığı, STK’ların yardımından yararlanmalarına yasal olanak tanınmadığı anlaşılmıştır. ”

 

 

ULUSAL VERİ TABANI

 

 

AKP’nin istismara yaklaşımının da eleştirildiği şerhte, CHP’nin önerileri şunlardan oluştu:

•Kurumlar arası koordinasyon eksikliği giderilerek cinsel istismara maruz bırakılan çocuklara yönelik adli işlemler ile önleyici, koruyucu ve destekleyici tedbirlerin hayata geçirilmesi bakımından kurumların eşgüdüm içinde hareket etmesini sağlayacak yasal ve yapısal adımlar atılmalıdır.