Siyasetçiler, Z kuşağı ile teması internet üzerinden kuruyor!

Siyasetçiler, Z kuşağı ile teması internet üzerinden kuruyor!
18 Temmuz 2021 08:44

2023 seçimlerinin belirleyicisi olacak Z kuşağının oy oranı yüzde 11.8 civarında. Siyasetçiler, Z kuşağı ile teması internet üzerinden kuruyor.

 

 

Sözcü2den Başak Kaya’nın haberine göre Siyaset, bilgisayar ve internetin renkli dünyasından, ülke meselelerine uzak kalmayı tercih eden Z kuşağının (2000 ve sonrasında doğanlar) oylarına talip… Önümüzdeki seçimde ilk kez oy kullanacak Z kuşağının oyları da bu seçimde belirleyici olacak. 2023 seçimlerinde toplamda 62 milyon 411 bin 753 seçmen oy kullanacak. Z kuşağının nüfusu 38 milyon 132 bin 848. Bu kuşakta 5 milyon 940 bin 916 seçmen var. Z kuşağının oy oranı yüzde 11.8 civarında olacak. Araştırma şirketleri de genç kuşağın özellikle yaşam tarzı hassasiyeti üzerinden oy tercihi yapacağına dikkat çekiyor. Peki siyaset bu gençlerin gönlünü ve oyunu kendi partilerine nasıl yönlendirecek?

Bu soruya cevap arayan siyaset bilimciler, 500 milyondan fazla izleyiciye sahip olan ve milyarlarca dolarlık bir endüstrinin parçası haline gelen devasa spor organizasyonu e-spor’a yöneldiler. Bu konuyla ilgili ilk dikkat çekici çıkışlar, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti lideri Meral Akşener ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş’tan geldi. Kılıçdaroğlu, Twitch kanalı Jahrein’in konuğu oldu ve gençlerin yönelttiği soruları yanıtladı. CHP lideri, “Gençler özgürlük, üretim ve rahat bir yaşam sürmek istiyor. Teknolojinin sağladığı olanaklardan yararlanmak istiyor. Gençlerin tümüne sözüm, konsol mu, cep telefonu mu diğer elektronik aygıtlar mı? Hepsinde KDV var, ÖTV var, sürekli zam geliyor. Gençler için indirim yapılacak. Sadece gençler için… Gidecekler, nüfus cüzdanlarını gösterip ürünleri indirimli alacaklar” dedi.

 

 

TBMM’DE KONUŞTU

 

 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise grup toplantısında sektörün önde gelen ismi Sangal e-sports ortağı Hamza Sönmez ile kürsüyü paylaştı. Akşener, Türk e-sporculara destek mesajı verdi.

Ankara Büyüjkşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da Pelin Baynazoğlu’nun (Pqueen) Twitch kanalı üzerinden yaptığı yayına katıldı. Bir saatlik yayında 2 dakika içinde Twitch rekoru kırıldı. Twich, elektronik spor ve video oyunu odaklı canlı görüntü akışı platformu olarak anılıyor. Yavaş’ın katıldığı yayını 350 bin kişi anlık olarak izlerken, Twitch izlenme rekorunun kırıldığı yayın 2 milyon görüntülemeye ulaştı.