Şırnak’ta karakol önünde eylem

Şırnak’ta karakol önünde eylem
20 Ağustos 2013 15:39

Şırnak’ın Uludere İlçesi’ne bağlı Gülyazı Köyü’nde, 2011 yılında düzenlenen hava saldırısı sırasında yaşamını yitiren 34 kişinin yakınları, olayın 600’üncü gününde Gülyazı Tugay Komutanlığı önünde basın açıklaması yaptı.

 

 

Soruşturmada ilerleme kaydedilmediğini ve henüz kimsenin yargılanmadığını belirten açıklamada, “Katliam açığa çıkartılana, failleri yargı önüne çıkarılıp yargılanana kadar adalet arayışımız devam edecek” denildi.

 

Uludere İlçesi’ne bağlı Gülyazı Köyü, Kuzey Irak sınır bölgesine 2011 yılında düzenlenen hava bombardımanı sırasında hayatını kaybeden 34 kişinin ölümünün 600’ncü günü nedeniyle aileler gösteri yaptı. Şantiye Mahallesi’ndeki meydanda dün saat 17.00’de toplanan grup, hem olayın faillerinin ortaya çıkarılmamasını, hem de olayın 500’üncü günü çocuklarının öldürüldüğü yere gitmek isteyen ailelere verilen 3 biner lira para cezasının 4 gün önce tebliğ edilmesini protesto için yürüyüşe geçti. Sık sık ‘Failler yoksa barış da yok‘ sloganı atan kalabalık, Gülyazı Tugay Komutanlığı’na 100 metre kala askerlerin oluşturduğu barikatta durduruldu.

 

Burada aileler adına basın açıklamasını okuyan Veli Encü, olayın üzerinden 600 gün geçtiğini ve faillerin açığa çıkarılmasında ‘iğne ucu kadar ilerleme kaydedilmediğini’ söyledi. Devletin kendilerini korkutma politikalarıyla cezalandırmaya devam ettiğini ileri süren Veli Encü, “34 masum yakınımızın acısını en taze haliyle yüreğimizde hala yaşıyorken ve en acısı 34 kişiyi katledenlerden hesap sorulmamış iken, bizlere karşı dayattığınız baskılar, gözaltılar, tutuklamalar ve idari para cezaları gibi dayatmaların ne anlama geldiğini çok iyi biliyoruz. Bizleri mücadelemizden geri çekemeyecekler” dedi.

 

Geçen 11 mayıs günü olayın sınıra yaptıkları yürüyüş nedeniyle idari para cezasına çarptırıldıklarını belirten Encü, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Katliamın 500’ncü günü vesilesiyle gerçekleştirdiğimiz karanfil yürüyüşüne yönelik hakkımıza uygulanan cezalar ve bu cezalarla ilgili son bulmasını beklerken, devam eden soruşturma yöntemleri bin kere daha bizleri üzmüş, 34 yakınımız için adalet beklentimizi umutsuzluğa sürüklemiştir. 11 Mayıs 2013 tarihinde sadece yakınlarımızın katledildiği yeri görmek ve karanfil bırakmaktan başka amacı olmayan yürüyüşümüzden sonra hazırlanan ve bizler açısından hiçbir geçerliliği ve meşruluğu bulunmayan tutanakları protesto etmek ve 28 Aralık 2011’de çoğunluğu çocuk 34 yakınımızın paramparça edilerek katledildiği tarihe yönelik Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne biz de Roboskili aileler, gerçek bir tutanak sunmak için buradayız. Daha önce birçok kez söyledik, şimdi yine yineliyoruz; katliam açığa çıkartılıncaya kadar, failleri yargı önüne çıkarılıncaya kadar ve failler yargılanıp, ceza alıncaya kadar adalet arayışımız devam edecektir. Sorumluları ister asker olsun, ister siyasiler olsun, bizim adalet arayışımız, bunu her kim yaptıysa, bu ortaya çıkarılıncaya kadar devam edecektir.”

 

Gösteriye katılanlar basın açıklamasının ardından, kendilerine gönderilen 3 bin liralık ceza tebligatlarını güvenlik önlemi alan askerlerin önüne attıktan sonra dağıldı.

 

 

11 22 33 44 55