Sıra anti-kor testlerine gelmeli

Sıra anti-kor testlerine gelmeli
24 Nisan 2020 15:09

Şuna sevinebiliriz ki, yine büyük bir dikkatle ve sosyal mesafe konusunda tedbirli olarak olsa da, mayıs sonundan, hatta ortasından itibaren sokağa çıkmaya ve işlerimize vs. dönmeye başlayabileceğiz.

 

 

Safile USUL H&H YORUM

 

 

Berberler, AVM’ler vs. de açılmaya başlayacak yavaş yavaş.

 

 

Geçtiğimiz hafta 2 gün, 20 ve 21 Nisan’da birden yeni vaka sayılarında artış olmuş ve yeni vaka sayıları bir önceki güne 1800 artış göstermişti.

 

 

Bu iki gün tedirgin oldum ve bu iki gün sanırım 10 Nisan Cuma gecesinin artçısıydı ancak 22 Nisan akşamı vaka sayısı 3083’e düştü yeniden, bir önceki günle aradaki fark 1600 idi, yani yeni vaka sayısında 1600 düşüş oldu bir önceki güne göre.

 

 

Ve, 22 Nisan gecesi Sağlık Bakanı ilk kez, “Salgın kontrol altında” dedi.

 

 

O an gerçekten çok duygulandım zira bu çok önemli bir dönüm noktasıydı, yeni vaka sayıları yine 1000-1600 artmış olsaydı, bekleyişimiz daha da uzayacaktı.

 

 

Şimdi, bekleyişimiz uzamayacak ancak yeni dönem de eskisi gibi değil, yeni tür bir normallik olacak.

 

 

Kafelerde vs. sıkışık oturmamaktan tutun, öpüşmemek, birbirine yaklaşmamak gibi.

 

 

Yaz ayının başlangıcı ile birlikte havaların ısınması ve güneşin kuvvetlice görülmesi ile birlikte virüs için kötü koşullar da başlamış olacak.

 

 

Ancak bu sürede ve yaklaşık 1 sene kadar, bu virüs yine de var olacak.

 

 

İşte, bu yeni dönemde Sağlık Bakanlığı halk arasında devamlı anti-kor testi yapmalı ve muhakkak bu evreye de girecektir Sağlık Bakanlığı.

 

 

Henüz bu konuda bir şey duymadık ama aralarında konuşuyorlardır.

 

 

Şöyle ki, virüs tamamen piyasadan çekilmediği için ve/veya halk içinde bağışıklık yeterince kazanılmamış olacağı için, toplumda bu virüs ne kadar var, bunun tesadüfi testlerle devamlı taranması lazım olacak.

 

 

Örneğin AVM’lerde, marketlerde, toplu taşımada, kafelerde vs. gezici ekipler öylesine seçtikleri, diyelim o gün 1000 kişiden, kan alıp, anti-kor geliştirip, geliştirmemiş olduğunu görecek.

 

 

Aynı anda Covid-19 testi de yapılacak. Yani Covid19 virüsü taşıyor mu, bunu anlamaya yönelik test.

 

 

ABD şu anda başladı yukarda sözünü ettiğim anti-kor testlerine ve New York’da yapılan testlerde halkın yüzde 14’ünde anti-kor bulundu, yani ortalama olarak 100 kişiden 14’ü Covid-19 virüsüne karşı bağışıklık kazanmış durumda. Bu oran henüz çok düşük tabii, bunun yüzde 50-60 filan olması lazım rahat nefes alabilmek için.

 

 

Öte yandan Covid 19 mücadelesinde başarılı olan Avusturya da anti-kor testlerine başladı ama henüz ilk sonuçlar yayınlanmadı.

 

 

Avusturya’da bir de, halk arasından tesadüfi örneklemeler yapılıyor Nisan başından beri.

 

 

Ve, bu kapsamda 1544 kişiye test yapıldı. 1544 kişinin 0.32’sinin Covid-19 virusu taşıdığı anlaşıldı. (bu oranı genel halka yuvarladığınızda bu, 28.000 Avusturyalı’ya tekabül ediyor) Bunlardan sağlık sistemi habersizdi. Bunlar yani, virüs taşıdığını bilmeyen ve hiç bu nedenle doktora gitmemiş kişiler.

 

 

Avusturya’da resmi olarak toplam vaka sayısı 14.987.

 

 

Oysa bu testler ve bunlar ile yapılan yansıtmalar gösteriyor ki, Avusturya’da gerçekte 67 bin civarında kişi virus taşıyor.

 

 

Bu durum bizde de böyledir, tüm ülkelerde böyledir.

 

 

Yani gerçek vaka sayısı resmi olarak bilinenin yaklaşık 4-5 katıdır.

 

 

Bu normal bir durum ve bundan çıkarılacak sonuç, bakanlık sayıları gizliyor değildir.

 

 

Bu sayılar hiçbir ülke tarafından bilinmiyor, ama bunu anlamak için test yapılıp, çıkan sonuçlar halkın genel sayısına yuvarlanıyor.

 

 

Türkiye de bunu önümüzdeki dönemde yapmalıdır, yapacaktır, yapmaması düşünülemez bile.

 

 

KÖTÜLÜK TELLALLARINDAN UZAK DURUN

 

 

Devamlı halkın kafasını karıştırmaktan acımasız bir zevk alan tipler var ve bunlardan uzak durmak lazım.

 

 

Bunların baştan beri söyledikleri:

 

 

Bill Gates yaptı, Çin yaptı, bu virüs hiç gitmeyecek, okullar hiç açılmayacak, seneye de okul yok, gizlenen onbinlerce ölüm var, havalar ısınsa bile gitmez bu virüs, 60 derecede de yaşıyor vs. vs.

 

 

Bunlardan uzak durun bence. Bunlar sağlıksız tipler, olumsuz konuşmaktan zevk alan tipler vardır ya, bunlardan zaten genel olarak uzak durmak gerekir.
BUNUN YÜKÜNÜ TAŞIYABİLİYOR MUSUNUZ?
Hiçbir insan, haksızlığa uğramadığını düşünmeden, yüzlerce gün ölüm orucu yapmaz. Çok belli ki, bugün hayatını kaybeden 29 yaşındaki genç ağır bir haksızlığa uğradığını düşünüyordu. Buna rağmen siz bu insanı bu halde izlediniz ve ona ölüm orucunu sonlandıracak bir yaklaşım göstermediniz.
Bu her siyasetçi için çok ağır bir yük.
Bu tür bir yük bir yaşam lekesidir, ağırdır bence.
Siz bu yükü nasıl taşıyorsunuz? Merak ediyorum.
Safile USUL Twitter

 

Fotoğraf: AUDREY MCAVOY/AP


Yazarın Son Yazıları:
İstanbul’a alındı gözüyle bakabiliriz
Gökhan Zan ve ses kaydı
Didik didik bir şey aramışlar