SİNPAŞ’a ödül gibi göstermelik ceza!

SİNPAŞ’a ödül gibi göstermelik ceza!
17 Ağustos 2022 08:46

Muğla’nın Marmaris ilçesi İçmeler mevkiinde bulunan Kızılbük Koyu’nda 30 yıl önce başlatılan ve ardından SİNPAŞ GYO’ya devredilen otel-devremülk projesi ile ilgili yeni bir gelişme ortaya çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un, “Projenin inşaat sürecinde kamuoyuna yansıyan patlama görüntüleri ile ilgili herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?” sorusuna verdiği yanıt, hukuksuzluğun adeta cezasız kaldığını gözler önüne serdi.

 

 

Birgün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre Kızılbük Koyu’ndaki yapımına devam edilen otel-devremülk projesi, doğada yol açtığı tahribat nedeniyle kamuoyunun tepkisini çekti. Projeye yönelik yargı süreci devam ederken inşaat alanında iş makinelerinin çalışmaya devam ettiği öğrenildi. Öte yandan Milli Park Alanı içinde yer alan el değmemiş koylarda dinamit patlatıldığını ortaya koyan görüntüler de sosyal medyadan paylaşıldı.

 

 

MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI

 

 

Projeye yönelik tartışmalar, kamuoyuna yansıyan görüntülerin ardından daha da alevlendi. Muhalefet milletvekilleri, projenin akıbetiyle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle soru önergeleri verdi. İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun da Bakan Kurum’a, “Marmaris Kızılbük’teki proje konusunda verilen, ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı hangi bilimsel dayanaklara göre verilmiştir?” ve “Söz konusu projenin inşaat sürecinde sosyal medya aracılığıyla kamuoyuna yansıyan patlama görüntüleri ile ilgili olarak herhangi bir soruşturma veya denetim yapmış mıdır? Yapıldıysa projeyi yürüten şirkete hangi yaptırımlar uygulanmıştır?” sorularını sordu.

 

 

ÖDÜL GİBİ CEZA KESİLDİ

 

 

Bakan Murat Kurum’un yanıtları ise “Bu kadarı da olmaz” dedirtti. Projeye yönelik, “ÇED Gerekli Değildir” kararının yönetmeliklere uygun verildiğini savunan Kurum, şirketin patlayıcı madde kullandığına yönelik tespitin 21 Ocak’ta yerinde yapılan denetimler ile ortaya konulduğunu belirtti. Proje dosyasında, “Patlayıcı madde kullanılmayacağına dair” taahhüt bulunduğunu ifade eden Kurum, “Bu nedenle söz konusu firma hakkında 54 bin 783 TL idari para cezası uygulanmıştır” dedi.

Kurum, 23 Mayıs’ta yerinde yapılan denetimde, “Yapılan kazı çalışmaları neticesinde çıkan malzemelerin bir kısmının denize akmış olduğu hususunun” da tespit edildiğini kaydetti. Denize malzeme döktüğü için firmaya, 131 bin 516 TL idari para cezası uygulandığı ifade edildi.