Sınırımızda şeriat bayrakları

Sınırımızda şeriat bayrakları
28 Eylül 2013 10:43

El Kaide’nin içinden çıkan ISIS ele geçirdiği kentlerde şeriat ilan ediyor.

 

Irak’ta El Kaide adına savaşan militanlar şimdi Suriye’nin başıboş kentlerini birer birer ele geçirip siyah bayraklarını göndere çekerek şeriat ilan ediyor.

 

Irak’ta 2003 yılında başlayan ABD işgali, Irak’ı her gün 100’e yakın kişinin hayatını kaybettiği bir terör ülkesine çevirmişti. El Kaide’nin eylemlerini bu ülkede yürüten en önemli örgüt ise, başında Ürdünlü terörist Ebu Musab Zarkavi’nin bulunduğu Tevhid ve Cihad’dı. Zarkavi ve adamları Irak’ta öylesine korkunç katliamlara imza attılar ki, sırf ABD ordusuna malzeme taşıyorlar diye kafalarını keserek öldürdükleri Türk şoförlerinin infaz videoları halen akıllarda.

 

Zarkavi’nin ABD tarafından öldürülmesinden sonra bir süre başsız kalan örgüt, zaman içinde yeniden toparlandı ve adını Irak İslam Emirliği (ISIS) olarak değiştirerek sadece Irak’ta değil, bölge ülkelerde de faaliyet göstermeye başladı.

 

Suriye’de Esad yönetimine karşı başlatılan iç savaşta ilk olarak adı duyulmayan ISIS, şimdilerde ise bu ülkedeki en güçlü muhalif grup olarak nitelendiriliyor.

 

Geçen haftaya kadar Özgür Suriye Ordusu’nun bir parçası olan radikal İslamcı El Nusra örgütünden daha sert görüşleri olan ISIS, geçtiğimiz günlerde El Nusra’nın da aralarında olduğu 12 muhalif örgütle birlikte yayınladığı ortak bildiride Suriye’de şeriat çağrısı yapmış ve daha ılımlı olan Özgür Suriye Ordusu ile de bağları koparmıştı. Nitekim dün ISIS, başta Azaz kenti olmak üzere kontrol altına almak istediği Suriye kentlerinde bulunan ÖSO askerlerine 48 saat içinde silahlarını kendilerine teslim etme çağrısı yaptı.

 

11 vilayette siyah bayrak dalgalanıyor

 

Suriye’de Irak İslam Emirliği’nin (ISIS) 7 ila 10 bin militanı bulunuyor. ISIS militanlarının tamamı yabancılardan oluşuyor. El Kaide bağlantılı örgüt Beşar Esad yönetiminin çekildiği ve otorite boşluğu oluşan kentleri ele geçiriyor. ISIS, Halep kırsalı, Azaz, Rakka, Haseki, Hama dahil 11 kentte kurduğu mahkemelerle şeriat kanunlarını uyguluyor.

 

Örgüt, Suriye’de hem Suriye yönetimine, hem PYD, hem de Özgür Suriye Ordusuna karşı savaşıyor.

 

Haç indi bayrak geldi

 

Rakka’da büyük kilisenin üzerindeki haç, ‘haram’ diye sökülüp yerine siyah bayrak asıldı. Namaz vakitlerinde tüm dükkanların kapatılması ve herkesin namaza gitmesi emri verildi.

 

El ilanları hazırlanan ISIS militanları yönetimi devraldıkları kentlerde siyah bayrağı göndere çektikten sonra halkın şeriata uygun olarak nasıl yaşaması gerektiğini anlatan kurallarını da bu kitapçıklarda anlattı.

 

ISIS ele geçirdiği her şehre bir lider atıyor. Bu lider Şeriat mahkemesinin başına geçiyor. Halk arasındaki anlaşmazlıklar ve işlenen suçlar bu mahkemede görülüyor.