Singapur’un iade ettiği baharatlar 2 aydır analiz edilememiş!

Singapur’un iade ettiği baharatlar 2 aydır analiz edilememiş!
1 Şubat 2023 10:35

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer’in taklit ve tağşiş listeleriyle ilgili soru önergesini cevaplandıran Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Singapur tarafından iade edilen baharatların analizinin tamamlanmadığını ifade etti. Taklit ve tağşiş listesinin de 5 aydır açıklanmadığını hatırlatan Dr. Yüceer, “Halk sağlığı ertelenemez, ihmale gelmez” dedi.

 

 

CHP PM Üyesi, Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye taklit ve tağşiş listesinin neden açıklanmadığını ve Singapur tarafından iade edilen baharatları sormuştu. CHP’li Yüceer’in soru önergesini yanıtlayan Bakan Kirişçi, “Söz konusu firmanın yurt içinde satışa sunduğu ürünlere yönelik 2022 yılı içerisinde yapılan denetim sonucunda firma hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuş, ilgili parti-seri nolu ürünler piyasadan toplatılmıştır. Ayrıca firmanın kamuoyuna yansıyan ürün gruplarında resmi kontrollerin yapılması için 81 İl Müdürlüğümüz talimatlandırılmış olup, alınan numunelere ilişkin muayene ve analiz süreçleri devam etmektedir” dedi.

 

 

“ANALİZLER NASIL OLUR DA 2 AYDA TAMAMLANAMAZ?”

 

 

Bakan Kirişçi’nin yanıtını değerlendiren Dr. Yüceer, “Singapur tarafından iade edilen baharatların analizi nasıl olur da 2 ayda tamamlanamaz? Bu analizler derhal gerçekleştirilmeli, taklit ve tağşiş listeleri düzenli olarak yayınlanmalıdır. Halk sağlığı ertelenemez, ihmale gelmez. Tarım ve Orman Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından yapılan denetlemeler sonucu açıklanan kamuoyunda ‘ifşa listesi’ olarak bilinen taklit ve tağşiş tespit edilen firmaların duyurulduğu liste yaklaşık 5 aydır açıklanmamaktadır. Gıda mühendisleri ve halk sağlığı uzmanları taklit ve tağşişe karşı denetimlerin artırılması gerektiğini vurgulamaktadır” diye konuştu.

 

 

NE OLMUŞTU?

 

Singapur’da Türkiye’den ithal edilen baharatlarda yasaklı endüstriyel renklendiriciler tespit edilmişti. Singapur Gıda Ajansı (SFA), Türkiye’den ithal edilen üç baharatta gıdalarda kullanılması yasaklı olan endüstriyel renklendiriciler tespit edildiğini duyurmuştu. Açıklamada, bu maddelerin potansiyel olarak kansere yol açabileceği belirtilmişti. Türkiye’de kurulan ve dünyaya da satış yapan baharat markası Arifoğlu’nun üç ürünü Singapur’da toplatılmıştı. Bu ürünler 250 gramlık pakette satılan Öğütülmüş Sumak, 70 gramlık paketteki Öğütülmüş Tatlı Biber ve 180 gramlık paketle satılan Tavuk Baharatından oluşmaktaydı.