Sinema krizine bakanlık el attı!

Sinema krizine bakanlık el attı!
2 Ocak 2019 10:11

Film yapımcıları ile sinema salonu işletmecileri arasında yaşanan krize bakanlık el attı. Bakanlık “Sinema Kanun Teklifi” hazırladı.

 

 

Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda görüşülecek olan “Sinema Kanun Teklifi”nin yasalaşması halinde yapımcılar ile sinema salonu arasındaki şeffaflık ve ‘promosyon uygulaması’ sorunu çözülecek.

 

Sinema yapımcılarının çektikleri filmler, dağıtım şirketleri aracılığıyla, salonlarda gösterime giriyor. Salonlarda izleyici ile buluşan filmlerin gişe rakamlarını, işletmeciler gün içinde excel tablosu olarak, film dağıtımı yapan şirketlere gönderiyor. Dağıtım şirketleri, Türkiye’nin birçok noktasından gelen verileri birleştirerek yapımcıya izlenme sayısı hakkında bilgileri iletiyor. Ancak son zamanlarda yapımcılar ile dağıtım şirketleri arasında “şeffaflık” ve “promosyon bilet” anlaşmazlığı ortaya çıktı. Yapımcılar gişe rekorları kıran filmlerin hasılatlarının düşük kaldığını savunuyor, ayrıca verilerin ne kadar güvenli olduğunu sorguluyor.

 

SORUNU YASA ÇÖZEBİLİR

 

Senelerdir taraflar ve paydaşlar arasında anlaşılamadığı için sürüncemede kalan ve bir türlü çıkartılmayan Sinema Kanunu’yla ilgili teklif üzerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yoğun çabası üzerine yüzde 90 oranında mutabakat sağlandı ve yasalaşması için Meclis’e gönderildi. Milliyet gazetesinden Aykut Yılmaz’ın haberine göre film yapımcıları ile sinema işletmelerini karşı karşıya getiren “şeffaflık” ve “promosyon uygulaması” anlaşmazlığını “Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılması ile Desteklenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” çözecek. Kanun teklifinin, komisyona geldiği haliyle yasalaşması halinde, sinema salonu işletmecileri, izleyici sayısının artırılmasına yönelik kampanya ve toplu satış faaliyetlerini, filmin yapımcısı ve dağıtımcısı arasında yapılacak sözleşmeyle düzenleyecek.