Şimşek: TCMB ihtiyaç duyarsa likiditeyi çekmek için borçlanacağız

Şimşek: TCMB ihtiyaç duyarsa likiditeyi çekmek için borçlanacağız
29 Mayıs 2024 13:09

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Maliye Hesap Uzmanları Vakfı tarafından düzenlenen etkinlikte konuşuyor. Türkiye’nin en öncellikli gündeminin enflasyon olduğunu belirten Şimşek, ‘carry trade’ eleştirilerine de yanıt verdi.

 

 
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Maliye Hesap Uzmanları Vakfı tarafından düzenlenen etkinlikte konuşuyor.

Türkiye’nin en önemli önceliğinin enflasyonun düşürülmesi olduğunu belirten Şimşek, “Enflasyon en kötü vergileme yöntemidir. Adil gelir dağılımı ve toplumsal barış açısından fiyat istikrarı çok önemli” dedi.

 

Enflasyonda geçiş döneminin sona erdiğini belirten Şimşek, “Eylülde inanıyorum ki yüzde 40’lı rakamları görebiliriz” dedi.

 

 

‘EN BÜYÜK ÖNCELİK FİYAT İSTİKRARI’

 
Şimşek’in konuşmasının satırbaşları şöyle:

* Uzun vadeli finansmana erişim iş dünyasının en önemli gündemi. Sürdürülebilir yüksek büyüme hepimizin gündemi.

* Ama daha önemlisi daha adil bir gelir dağılımı. Enflasyon en kötü vergileme yöntemidir. Adil gelir dağılımı ve toplumsal barış açısından fiyat istikrarı çok önemli. Türkiye’nin en büyük önceliği fiyat istikrarı.

* Sıkı para politikası, sıkı maliye politikası, hedeflerle uyumlu gelirler politikası, yapısal dönüşüm ve verimlilik artışı… Reçete bu.

* Çalışmalara göre, enflasyonun şok öncesi düzeye indirilmesi ortalama 3,4 yıl alıyor.

* Enflasyonda geçiş dönemi bu ay itibarıyla sona eriyor. Şu anda dezenflasyon sürecinin eşiğindeyiz. Eylülde inanıyorum ki 40’lı rakamları görebiliriz.

* Merkez Bankamız ihtiyaç duyarsa, bakanlık olarak gerektiğinde ihtiyacımızın da ötesinde likiditeyi çekmek için borçlanacağız.

* Vergi muafiyet ve istisna çalışmalarımız devam ediyor, bir noktaya getirdik. Vergide adalet ve etkinlik paketi çalışmalarımız devam ediyor.

* Kayıt dışı ile mücadele için bir eylem planı açıklamayacağız; fiilen mücadelemizi yapacağız.

* Cari açık bu sene çok büyük ihtimalle milli gelire oranla yüzde 2,5’in altına düşecek, Mayıs ayı itibarıyla muhtemelen oradayız. Hedefimiz cari açığı kalıcı bir şekilde yüzde 2,5’in altına indirmek.

* Bankalarımız uzun vadeli finansmanı küresel piyasalardan alabiliyor. Vadeler uzuyor

* Önümüzdeki üç yılda Dünya Bankası ve benzeri bankalardan en az 60 milyar dolarlık şu an için Türkiye’ye taahhüt edilmiş kaynak var; Bu kaynağa “carry trade” diyemezsiniz, bu kaynağa “sıcak para” diyemezsiniz.

* Eleştirilere değer veriyoruz ama bu program çalışıyor.

* Biz KKM’den çıkacağız, biraz zaman alabilir ama çok iyi bir yoldayız.

* Çok yakında swap hariç pozitif rezerv noktasında olacağız. Rezerv ile ilgili kaygılar Türkiye’nin gündem maddesi olmaktan çıkacak.