SGK çalışanları artan iş yüküne karşı iş bırakacak!

SGK çalışanları artan iş yüküne karşı iş bırakacak!
23 Mart 2023 10:40

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çalışanları son günlerde artan iş yüküne karşı iş bırakma eylemi yapmaya hazırlanıyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi, 3600 ek gösterge ve prim yapılandırması konularında başvuru mercii olan SGK’da yoğun mesai mevcut. SGK personelleri ise çalışma şartlarının iyileştirilmesini talep ediyor.

 

Fotoğraf: sgk.gov.tr

 

 

33 BİN PERSONEL MİLYONLARIN İŞLEMİNİ YAPIYOR

 

 

Türkiye nüfusunun neredeyse tamamına hizmet veren SGK’de yaklaşık 33 bin kişi çalışıyor. Gazete Duvar’dan Nur Kaplan’ın haberine göre son günlerde yapılan düzenlemelerle birlikte milyonlarca insanın emeklilik öncesi ve sonrası işlemlerini sonuçlandıran büro emekçileri, artan mesai saatlerinden ve personel sayısının az olmasından şikâyet ediyor.

 

 

31 MART’TA İŞ BIRAKMA EYLEMİ

 
Birleşik Kamu İş’e bağlı Büro Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Büro-İş), “SGK çalışanları hem çok yorgun, hem çok yoksun” diyerek iş bırakma eylemi yapacaklarını duyurdu. Bugün (23 Mart) sabah bilgisayarları 1 saat geç açma ile başlayan eylem takvimi, 24 Mart’ta 2 saat geç işbaşı yapma, 29 Mart’ta yarım gün iş yavaşlatma ve 31 Mart’ta tam gün iş bırakma şeklinde planlandı.

 

 

‘İKİ ARKADAŞIMIZ İŞ YOĞUNLUĞUNU VE STRESİ KALDIRAMAYARAK KALP KRİZİ GEÇİRDİ’

 
Büro-İş Sendikası Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, SGK’de son düzenlemeler yapılmadan önce ortalama 450 bin işlem yapıldığını ancak son bir ayda 2,5 milyon insanın EYT işleminin yapılmasının istendiğini söyledi. SGK’de çalışan personel sayısının yetersiz olması sebebiyle hafta sonları dâhil işlem yapıldığını, ödenen mesai ücretlerinin saatinin 23 TL olduğunu söyleyen Hamzaçebi, şunları kaydetti:

“Devamlı değişen mevzuat altında arkadaşlarımızın işleri çok yoğun. Aylık 50 saat mesai var ancak 70 saati geçenler de oluyor. Mesai ücreti vergiyi çıkardığımızda 23 lira. Bununla bir çay ve simit bile yiyemezsin. İnsanlar yola günlük 40 lira veriyor. Personel sayısı az. Emekli olanlar var. Onların yerine kimse yok. 11 bin 500 TL maaş alıyorlar. Bu insanlar nasıl geçinsin? İş yükü altında ezilen arkadaşlarımızın psikolojisi bozuldu. Çocuklarını bırakacak yeri olmayanlar onları iş yerlerine getiriyor. Antalya’da iki arkadaşımız iş yoğunluğunu ve stresi kaldıramayarak kalp krizi geçirdi. Stent takıldı.”

 

 

‘SGK ÇALIŞANLARI HEM ÇOK YORGUN HEM ÇOK YOKSUN’

 
SGK personelinin emeklerinin karşılığını almadığını ve baskı altında çalıştıklarını söyleyen Hamzaçebi, pek çok sendikanın konuya dair sessiz kaldığını ve çalışanların bu nedenle sendikalardaki üyelik işlemlerini sonlandırdığını söyledi. SGK personelinin eylem noktasında ‘kararlı’ olduğunu söyleyen Hamzaçebi, şunları kaydetti:

“İnsanlar yetkili sendikanın tepkisiz kalmasına kızıyorlar. Aylık 200 lira ödedikleri sendikalardan istifa ediyorlar. Dibe vurmuşlar, bu paraya da muhtaç hale getirildiler. Biz, SGK çalışanlarının eksik personelle yoğun iş yükü altında asgari ücret seviyesinde bir maaş ve düşük mesai ücreti ile akşam ve hafta sonu demeden çalıştırılmasını protesto ediyoruz. SGK çalışanları hem çok yorgun hem çok yoksun. Bıçak kemiğe dayandı.”