Seyahat giderlerine gelen fahiş zam Meclis gündeminde! CHP’li Gök: Bir yıl içerisinde yüzde 112 arttı!

Seyahat giderlerine gelen fahiş zam Meclis gündeminde! CHP’li Gök: Bir yıl içerisinde yüzde 112 arttı!
5 Temmuz 2021 11:25

Yurt genelinde pandemi kısıtlamalarının kalkmasının ardından şehirler arası otobüslerde yüzde 50 kapasite ile yolcu taşıma sınırlaması sona erdi. Ancak otobüs firmaları 1 Temmuz öncesi bilet fiyatlarında herhangi bir indirime gitmedi.

 

 

Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Ankara milletvekili Levent Gök, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

 

 

Gök önergesinde şunları kaydetti:

 

 

Salgın kısıtlamalarının 1 Temmuz 2021 tarihinde sona ermesiyle yurtiçi seyahatlerin artması beklenmekte, yurttaşlarımız salgın süresince erteledikleri seyahat ve tatil amaçlı yolculuklar için hazırlanmakta, yaklaşan Kurban Bayramı’nda aile fertlerine ziyaretlerin artacağı öngörülmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre son bir yılda uçak bileti fiyatları yüzde 49.6, otobüs bileti fiyatları yüzde 36.5, köprü geçiş ücretleri yüzde 46.7 oranlarında zamlanmış, benzin fiyatları son bir yılda yüzde 112, dizel yakıt fiyatları ise yüzde 77 oranında artmıştır. Covid-19 salgının etkisiyle artacağı öngörülen seyahat giderlerinin fahiş oranlarda zamlanmış olması ülke genelinde yurttaşlarımızı mağdur etmiştir. Özellikle yaz ayları ve bayram tatillerinde artan seyahat yoğunluğu ülkemizde ekonomik hareketliliği artırmakta, bu hareketlilik beraberinde getirdiği istihdam artışı ile Türkiye ekonomisine nefes aldırmaktadır. Seyahat giderlerinin fahiş oranlarda zamlanması sebebiyle yolculuk planlarını iptal eden yurttaşlarımız tatil ve sosyalleşme ihtiyaçlarını giderememekte, ülke ekonomisi zarar görmektedir.
Bu bilgiler ışığında:
1. Salgın kısıtlamalarının gevşetilmesiyle ülke genelinde seyahatlerin yoğunlaşması beklenirken seyahat giderlerinin azaltılmasına yönelik herhangi bir adım atılmamasının sebepleri nelerdir?
2. Yaz dönemi sona ermeden yurttaşlarımızın kolay yolculuk edebilmelerini sağlamak amacıyla seyahat giderlerinin düşürülmesine ilişkin herhangi bir adım atılması düşünülmekte midir?
3. Salgın etkilerinin getirdiği koşullar sebebiyle gerçekleşen fiyat artışları beklentilerin çok üzerinde gerçekleşmiştir. Bir yıl içerisinde seyahat giderlerinin yüzde 112’ye varan oranlarda artmasının salgın etkileri dışındaki sebeplerini açıklar mısınız?
4. Karayolları Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği “Covid-19 Salgını ve Hareketlilik” konulu anketin sonuçları hangi tarihte açıklanacaktır?
5. 2002 – 2021 döneminde ülkemizde haziran, temmuz ve ağustos aylarında gerçekleşen yurtiçi seyahat sayılarını yıllık temelde açıklar mısınız?
6. 2002 – 2021 döneminde haziran, temmuz ve ağustos aylarında gerçekleşen istihdam oranlarını yıllık temelde açıklar mısınız?