‘Sesimizi kesmezsek, bize tecavüz edeceklerini söylediler’

‘Sesimizi kesmezsek, bize tecavüz edeceklerini söylediler’
29 Eylül 2022 07:42

“Beni yere yatırdılar ve bir polis postalını sırtıma bastırdı. Karnımı tekmeledi, ellerimi bağladı, beni kollarımdan kaldırıp, bir minibüsün içine attı.” Geçen hafta başkent Tahran’ın merkezinde gözaltına alınan 51 yaşındaki Meryem, İran güvenlik güçlerinin kendisini gözaltına aldığı anı böyle anlatıyor.

 

Fotoğraf: Reuters

BBC Türkçe

 

‘Acımasız’ tutuklamalar
Ülke genelinde internet bağlantısındaki kesintilere karşın, İran’da güvenlik güçlerince tutuklanan eylemcilerin görüntüleri, sosyal medyada yayınlanmaya devam etti.

Gerçek adını açıklamadığımız Meryem “Durum o videolarda gördüklerinizden çok daha kötü. Komutanlardan birini askerlere acımasız olma emri verirken duydum. Kadın görevliler de en az bu kadar kötü. Bir tanesi bana tokat atıp, İsrail ajanı ve fahişe olduğumu söyledi” diyor.

BBC Farsça’nın teyit ettiği birçok fotoğraf ve videoda, Tahran’ın kuzeyindeki kötü şöhretli Evin Hapishanesi’nin önünde uzun kuyruklar görülüyor.

Tutuklanan eylemcilerin aileleri, kayıp ya da gözaltındaki yakınlarından haber almak ya da şartlı salıverilmeleri için belge getirmeleri istendiğinden bekliyor.

Aile üyelerinden biri BBC’ye yaptığı açıklamada, yetkililerin ailesini tutuklamayı kamuoyuna açıklamaktan kaçınmaları, aksi takdirde “durumlarının kötüleşeceği” tehdidinde bulunduğunu anlattı.

Ancak bütün gözaltılar büyük gözaltı merkezlerine götürülmüyor. Birçoğu küçük polis karakollarında ya da çoğunu halkın bilmediği IRGC’ye ait diğer mekanlarda tutuluyor.

Meryem “Küçük bir polis karakoluna götürüldük. Bu kadar çok kişinin işlemini yapmaya hazır değillerdi. Ben de dahil en az 60 kadını küçük bir odaya doldurdular. Yan yana duruyorduk, oturamıyor, hareket edemiyorduk.” diye anlatıyor.

“Tuvaleti kullanamayacağımızı ve acıkırsak da kendi dışkımızı yememizi söylediler.”

“Neredeyse bir gün geçtikten sonra, odanın içinde bağırdık ve durumu protesto ettik. Sessiz olmazsak bize tecavüz edecekleri tehdidinde bulundular.”